Janković: Nastavljam rad bez obzira na sve otpore

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Maj.2015, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Nastavljam rad bez obzira na sve otpore

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da će nastaviti da obavlja svoju Ustavom utvrđenu ulogu kontrole rada organa javne vlasti, bez obzira na sve otpore, navodeći da će nastaviti i okončati postupak kontrole rada svih državnih organa koji su učestvovali u incidentu tokom Parade ponosa.

Kako se navodi na sajtu ombudsmana, biće razmotreni svi podaci do kojih dođe, među koje spadaju dva dokumenta koja je VBA naknadno dostavila Zaštitniku gradana, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kao i podaci iz trećeg, strogo poverljivog dokumenta, u koji je ombudsman izvršio uvid 7. maja.

Uz to, kako se navodi, osim podataka, biće razmotreni i svi propusti u radu državnih organa utvrđeni.

"Kao zaštitnik gradana ne želim da učestvujem niti da pomažem u skretanju pažnje sa najznačajnijih pitanja za građane Srbije danas. Ne mogu da sprečim predsednika vlade Aleksandra Vucica da Zaštitnika gradana, koji je državni organ ustavnog ranga, ironično naziva "ministrom" i omalovažava stavove najviših međunarodnih institucija za ljudska prava", naveo je Janković.

On je poručio da ga to svakako neće sprečiti da obavlja svoju dužnost nezavisne kontrole zakonitosti i pravilnosti rada organa vlasti.

Povodom izjave direktora VBA, generala Petra Cvetkovića koji je odbacio kao netačne navode u saopštenju Kancelarije zaštitnika građana Saše Jankovića prema kojima ga je ministar odbrane Bratislav Gašić juče sprečio u kontroli VBA, Janković je ocenio da ta izjava samo potvrduje njegov stav da je umesto poslušništva nužno jačati integritet među profesionalcima u državnim službama kao što je Vojska", izjavio je Jankovic.

Zaštitnik gradana još jednom podseća na zakonsku obavezu svih organa vlasti da ovom organu dostave sva tražena dokumenta, kao i funkcionere i zaposlene u organima javne vlasti da daju sve podatke i izjave koji se od njih traže, kako bi potpuno i objektivno bili utvrđeni svi eventualni propusti na štetu prava gradana i unapređen njihov rad u opštem interesu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.