Izgradnja nuklearke na Dunavu

Izvor: S media, 09.Jul.2010, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja nuklearke na Dunavu

Sofija i Moskva uveliko pregovaraju o izgradnji nuklearne elektrane Belane na Dunavu. Ako bi Srbija prihvatila ponudu Bugarske da se uključi u projekat, to bi bio dobar poslovni, politički i evropski potez, ocenjuje ministar Škundrić.

Svaki treći kilovat sat u svetu proizveden je u nuklearnoj elektrani. Trenutno rade 372 nuklearke i sve se više vraća toj tehnologiji u proizvodnji struje.

Bugarska je Srbiji ponudila partnerstvo za nuklearku Belene >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na Dunavu koju gradi sa Rusima, a Sofija i Moskva uveliko pregovaraju o nastavku posla. Bugasko-ruski partneri preciziraju poteze u narednih sedam godina, za koliko je planirano da nuklearka Belene počne da radi.

U tom poslu bila je i Nemačka ali je zbog krize, početkom godine odustala. Bugarska insistira da to ostane evropski projekat.

Premijer Bugarske Bojko Borisov kaže da je Sofija jasno definisala zadatke koji stoje pred obe strane - privući evropske investitore, da se projekat restrukturira, da se zna njegova konačna cena, kako će se finasirati svaka faza projekta i tačno odrediti kome će se proizvedena struja prodavati.

Za srpsku Vladu ponuda Bugarske je dobra, ali kažu moraju da razmotre sve elemente i procene u kojoj meri bi zemlja mogla da prihvati taj posao.

Ministar energetike Petar Škundrić kaže da lično smatra da bi to bio dobar poslovni, politički, evropski potez jer bi na taj način projekat postao evropski projekat u kome učestvuje između ostalog i Srbija i sebi bi obezbedila na izvore najeftinije struje.

Planirana su dva bloka od po hiljadu megavata, a investicija se procenjuje od četiri do osam milijardi evra. Stručnjaci ocenjuju da su Belene dobar regionalni projekat.

Miodrag Mesarević iz Svetskog saveta za energiju kaže da je izgradnja nuklearki globalni trend koji se nastavlja i na ovim područjima, jer je ipak u jednom periodu dosta kapaciteta izgrađeno i ovo je dobra jedna mala pauza dok se i tehnologija ne usavrši.

Najviše nuklearki ima Amerika 106, zatim Francuska 63. Samo Kina do kraja godine završava 22 nuklearke. U našem okruženju ima ih deset i skoro svi susedi najavljuju gradnju novih.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Izgradnja nuklearke na Dunavu

Izvor: YU-Build.rs, 09.Jul.2010

Sofija i Moskva uveliko pregovaraju o izgradnji nuklearne elektrane Belane na Dunavu. Ako bi Srbija prihvatila ponudu Bugarske da se uključi u projekat, to bi bio dobar poslovni, politički i evropski potez, ocenjuje ministar Škundrić. Svaki treći kilovat sat u svetu proizveden je u nuklearnoj elektrani....

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.