Hrana kao oružje: Ko je prvi počeo?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2022, 22:15

Hrana kao oružje: Ko je prvi počeo?

Rusija može da ponudi 25 miliona tona žitarica za izvoz preko luke Novorosijsk od 1. avgusta do kraja ove godine, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN o konfliktima i bezbednosti hrane.

Prema njegovim rečima, Rusija i dalje ostaje odgovoran snabdevač hranom i energijom, preneo je TAS S.

"Ove godine očekujemo rekordno visok rod pšenice. U tom smislu možemo ponuditi 25 miliona tona žita za izvoz iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << luke Novorosijsk od 1. avgusta do kraja ove godine", rekao je Nebenzja.

Dodao je da se može razgovarati i o drugim nabavkama, s obzirom da će od juna do decembra potencijalni izvoz đubriva iznositi najmanje 22 miliona tona.

"Ali ako nemate nameru da povučete svoje samoinicijativno uvedene sankcije zašto onda optužujete nas", poručio je.

Nebenzja se zapitao i zašto najsiromašniji narodi i regioni moraju da pate zbog neodgovornih geopolitičkih igara Zapada.

Prema njegovim rečima u sadašnjim okolnostima pokušaji da se neosnovano prebaci odgovornost za pogoršanje situacije sa hranom u svetu na Rusiju nisu samo apsurdni, već predstavljaju svetogrđe.

Blinken: Rusija koristi hranu kao oružje

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je d

anas Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini.

Nije u pitanju snabdevanje hranom samo miliona Ukrajinaca, već i miliona ljudi širom sveta koji se oslanjaju na uvoz iz Ukrajine, rekao je Blinken obraćajući se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde je apelovao na Rusiju da prestane da blokira ukrajinske luke, prenosi Rojters.

"Izgleda da ruska vlada misli da će korišćenje hrane kao oružja pomoći da se postigne ono što nije postigla njena invazija, a to je da slomi duh ukrajinskog naroda", rekao je Blinken.

Rojters podseća da je rat u Ukrajini izazvao skok globalnih cena žitarica, ulja za jelo, goriva i đubriva.

Medvedev: Rusija ima sve mogućnosti da obezbedi da druge zemlje imaju hranu, samo ne treba ometati naš rad

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da Rusija ima sve mogućnosti da spreči prehrambene krize.

"Još niko nije ubrao žetvu preko TV i interneta. Za to su potrebne njive i poljoprivredna oprema, đubrivo i ruke naviknute da seju hleb, a ne da potpisuju glupe odluke", napisao je Medevedev na Telegramu.

Prema njegovim rečima, Rusija to zna da uradi, ima sve mogućnosti da obezbedi da druge zemlje imaju hranu i da ne bude prehrambenih kriza.

"Samo ne treba ometati naš rad", dodao je Medevedev, prenosi RIA Novosti.

Ukazao je da će zemlje koje uvoze rusku pšenicu i druge prehrambene proizvode imati teškoće bez ruskih zaliha.

Prema oceni Medevedeva, još jednom se potvdilo da su sve sankcije bezvredne kada je reč o vitalnim stvarima - snabdevanju energentima i hrani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"RUSIJA KORISTI HRANU KAO ORUŽJE U UKRAJINI Blinken: Misle da će to pomoći da se postigne ono što nije postigla njena invazija

Izvor: Blic, 19.Maj.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je danas Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.