HAKOM nije izdao dopuštenje: 5G tehnologija u Istri na čekanju

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Maj.2019, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAKOM nije izdao dopuštenje: 5G tehnologija u Istri na čekanju

PULA - Istarska županija neće tako brzo osjetiti blagodati najnovije mobilne tehnologije, odnosno 5G mreže, iako su mnogi, zahvaljujući najavama Hrvatskog Telekoma, to očekivali u najskorije vrijeme. 

Iako je još polovicom srpnja 2018. godine Hrvatski Telekom na prigodnom eventu u Puli objavio kako su završili modernizaciju radijske pristupne mreže na području Istre, čime su stvoreni preduvjeti za implementaciju 5G mreže na tom području, državni regulator HAKOM nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << izdao dopuštenje za pokusni rad nove tehnologije na području Istre, piše Glas Istre.

Time Istra nije postala prva 5G regija u Hrvatskoj, kao što se moglo pretpostavljati iz najava, a u Hrvatskom Telekomu danas kažu kako je nova oprema postavljena zbog efikasnije 4G mreže. Nova 5G tehnologija malo će pričekati, što će svakako razveseliti njezine protivnike iz redova zelenih i aktivista protiv elektronskog zagađenja.

Naravno, Hrvatski Telekom, koji će za izgradnju 5G mreže upotrebljavati opremu Ericssona, ne odustaje od tog pothvata. Za to se priprema i konkurentska A1 mreža. Akcijskim planom Europske unije predviđa se da barem jedan veliki grad u svakoj zemlji do kraja 2020. bude pokriven 5G tehnologijom.

"Projektom modernizacije radijske mreže stvaraju se preduvjeti za uvođenje 5G tehnologije. Hrvatski Telekom intenzivno radi na testiranju 5G tehnologije te se priprema za početak komercijalne implementacije 2020. godine. Puni zamah 5G tehnologije s punim opsegom funkcionalnosti i značajnijim pokrivanjem očekuje se između 2025. i 2030. godine", kažu u Hrvatskom Telekomu.

U državnom regulatornom tijelu potvrđuju kako će se 5G mreža testirati u nekim dijelovima Hrvatske.

"HAKOM je u svrhu nekomercijalnog tehničkog ispitivanja, odnosno testiranja 5G tehnologije, izdao privremene dozvole za uporabu frekvencijskog spektra Hrvatskom Telekomu na području Samobora, Krka i Osijeka te A1 na području grada Zagreba. Za područje Istarske županije takva dozvola do sada nije izdana. Točan datum početka testiranja 5G tehnologije ovisi o Hrvatskom Telekomu i A1", objašnjava Ana Katalinić Mucalo, zamjenica ravnatelja HAKOM-a.

Ekološki aktivisti, mediji i društvene mreže prepuni su podataka o štetnosti 5G mreža za ljudsko zdravlje, a učestalo se piše i o zabrani upotrebe 5G mreže u nizu velikih gradova, regija i cijelih država. U HAKOM-u tvrde kako je kod nas sve po pravilniku.

"Mjere zaštite od elektromagnetskih polja propisuje Ministarstvo zdravstva Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. Navedenim pravilnikom utvrđena su javna područja i područja povećane osjetljivosti za koja su propisane granične vrijednosti razina elektromagnetskih polja, kao i uvjeti koji moraju biti ispunjeni prilikom projektiranja ili postavljanja i uporabe izvora elektromagnetskih polja, odnosno baznih postaja. Osim razina zračenja, propisana je i provedba prvih i periodičkih mjerenja elektromagnetskih polja za pojedinu baznu postaju u svrhu provjere usklađenosti bazne postaje s dopuštenim razinama elektromagnetskih polja", ističu iz HAKOM-a.

Zamjenica ravnatelja HAKOM-a Ana Katalinić Mucalo kaže kako su "propisane granične vrijednosti u Republici Hrvatskoj strože nego u većini zemalja Europske unije. U postupku provjere baznih postaja, u skladu s odredbama Zakona o elektroničkim komunikacijama, HAKOM primjenjuje razine odnosno kriterije propisane Pravilnikom Ministarstva zdravstva".

U HAKOMU-u dodaju da će građani transparentno vidjeti popis baznih stanica mobilne telefonije koje su aktivne.

"Operatori pokretnih komunikacija HAKOM-u redovito prijavljuju podatke o postavljenim baznim postajama te su ti podaci objavljeni na internetskim stranicama i dostupni svima putem našeg GIS portala. U nekoliko slučajeva se dogodilo da građani prijave HAKOM-u bazne postaje koje su još bile u fazi izgradnje, pa nisu još ni mogle biti izmjerene, niti objavljene na portalu", naglašava Ana Katalinić Mucalo.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.