Građevinske dozvole, jedan šalter umesto kilometara i meseci

Izvor: RTS, 02.Mar.2015, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinske dozvole, jedan šalter umesto kilometara i meseci

Svi gradovi i opštine u Srbiji od danas će morati da izdaju građevinske dozvole za najviše 28 dana, kako to predviđa novi Zakon o planiranju i izgradnji. Ceo proces trebalo bi da funkcioniše po objedinjenoj proceduri, na jednom šalteru, u lokalnim samoupravama.
Kilometre i mesece koji su bili potrebni za dobijanje građevinske dozvole, trebalo bi da zameni jedan šalter. A konačan odgovor biće poznat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za 28 dana.

Milan Drobnjaković u građevini je 13 godina i za to vreme navikao se i na šaltere i na papire.
"Dosad mi je trebalo jedna vreća da stavim na rame, da ne nosim u ruci. Problema je najviše sa katastrom. Kad kupim parcelu da zidam nešto moram da čekam godinu, godinu i po dana", priča Milan.
Od sada će se fokus premestiti sa na drugu stranu šaltera, pa će više posla imati službenici. Građani i investitori će samo jednoj službi podnositi zahtev za dobijanje građevinske dozvole.
Sve potrebne papire, od drugih institucija i javnih preduzeća, pribavljaće nadležna služba. Da li su lokalne samouprave na to spremne, proverila je resorna ministarka, na šalteru u Beogradu.
Predviđene su kazne za svaku od karika koja zakaže u ovom lancu - od službenika na šalteru do institucija i preduzeća.
"Ovo je samo prvi korak. Naš cilj je da imamo elektronske dozvole i da niko više ne vidi investitora već da radimo elektronski i to će biti do kraja godine", ističe ministarka građevine, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović.
U prestonicu je stigao tek jedan zahtev, ali su, kažu, spremni na nova pravila.
"Beograd je apsolutno spreman za primenu novog Zakona o planiranju i izgradnji, mi smo najveća lokalna samouprava i treba da damo primer", navodi gradonačelnik Beograda Siniša Mali.
Na građevinsku dozvolu u Srbiji čekalo se u proseku 240 dana - to što će procedura sada morati da bude 10 puta brža i dosta jeftinija, opštine ne plaši.
"Mi smo u odeljenju za urbanizam formirali već novi odsek koji je za objedinjenu proceduru, tako da smo spremni", kaže Ismajil Batilović, načelnik Odeljenja za urbanizam u Novom Pazaru.
Spremni su i u Odeljenju za urbanizam u Šapcu, ističe načelnica Odeljenja Jelena Jekić.
Stručnjaci strahuju da je za ovakav sistem potrebna efikasna državna uprava, koja u praksi nije takva. U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj primećuju i izražene razlike među opštinama.
"Neke opštine u Vojvodini su davale građevinske dozvole za manje od mesec dana. Postoje opštine poput Inđije koja je prva uvela elektronsko izdavanje građevinskih dozvola. Postoji primer Sremske Mitrovice koja je uvezala sve institucije i javna preduzeća i prva uvela objedinjeno izdavanje građevinskih dozvola", kaže Ana Brnabić iz Naleda.
Po procedurama za izdavanje građevinskih dozvola Srbija je među najsporijima u regionu. U mnogim zemljama već postoji elektronsko podnošenje prijava. Makedonci su, na primer, na taj način ubrzali izdavanje građevinske dozvole pet puta - sa 100 na 20 dana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.