Gorivo skuplje zbog većih akciza

Izvor: Glas javnosti, 21.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo skuplje zbog većih akciza

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da će država povećati garanciju za štednju sa 3.000 na 50.000 evra po jednom ulogu i privremeno ukinuti porez na štedne uloge. Cvetković je, predstavljajući nove mere Vlade Srbije za ublažavanje efekata svetske finansijske krize, rekao da će naknadno biti razmatrano podizanje osiguranog štednog uloga na 100.000 evra, ako za to bude potrebe. Porez na štedne uloge, kako je rekao, biće privremeno ukinut do kraja 2009. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a biće ukinut i porez na kapitalnu dobit, kao i porez na prenos apsolutnih prava.

Cvetković je rekao i da će akcize na gorivo biti povećane za četiri dinara po litru. Ova promena će smanjiti očekivano pojeftinjenje goriva . Premijer je dodao da će od iduće godine biti povećane i akcize na cigarete, ali nije naveo za koliko. „Do kraja iduće nedelje biće precizirano na koji način će biti omogućeno odloženo plaćanje računa građanima koji se greju na gas“, dodao je on, prenosi Beta.

- Svetska kriza na kratki rok nije imala efekta, ali će u budžetu za 2009. godinu biti predviđena sredstva za održavanje stabilnosti bankarskog sistema i podsticanje stranih investicija, ako se proceni da kriza ima negativne efekte na privredu i finansijski sistem Srbije - naglasio je premijer.

Inflacija

Cvetković je izjavio da bi inflacija do kraja godine trebalo da bude jednocifrena, navodeći da su velike šanse da ona bude „jedva nešto iznad osam odsto“. Premijer je rekao da inflacija nije tako visoka kao što je to izgledalo u prvom delu godine i da je u prvih devet meseci bila 6,9 odsto. Cvetković je naveo i da se očekuje da će realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda do kraja godine biti oko sedam odsto.

Narodna banka Srbije pozdravlja odluku vlade da poveća iznos osiguranja depozita, izjavio je juče guverner NBS Radovan Jelašić. „Takvom odlukom Srbija se pridružuje zemljama koje su značajno povećale limit osiguranih depozita, pre svega iz psiholoških razloga, a ne zato što je bankarski sektor preko noći prestao da bude likvidan i solventan“, rekao je Jelašić. Likvidnost i solventnost bankarskog sektora u Srbiji je, prema njegovim rečima, nekoliko puta veća nego u zemljama Evropske unije, a odluka države o povećanju iznosa osiguranog depozita je još jedan dokaz da su ulozi građana sigurni.

Sigurne banke

Guverner je podsetio da su slične mere koje su preduzele zemlje EU, koje su takođe podigle nivo osiguranih depozita, podrška i bankarskom sektoru Srbije, imajući u vidu činjenicu da 75 odsto bilansne sume banaka u Srbiji pripada vlasnicima kapitala poreklom iz tih zemalja.

„Poređenje današnjeg bankarskog sektora Srbije sa onim iz devedesetih godina prošlog veka, koji je ‘pojeo’ staru deviznu štednju građana, što inače ovih dana čine neki analitičari i kritičari, proizvoljno je i krajnje neodgovorno“, rekao je Jelašić.

Tada su, kako je naglasio, to bile državne banke u kojima je država postavljala svoje ljude, odlučivala o investiranju i na taj način se igrala sa tuđim novcem, a danas su banke u Srbiji u vlasništvu prvoklasnih investitora kojima država ne može da diktira u šta će plasirati novac.

Guverner Jelasic sigurno prati desavanja u USA finan sektoru .Otuda je poseldnji pasus mkegove izjave cist promasaj ---ocito kasni . Jer ovde je drzava pocela da se MESA , ITEKAKO !!!!

Privatnici su svojom DRCNOSCU [ "greed"] znatno doprineli krizi ---Sada drzava KUPUJE VLASNISTVO U NAJVECIM bankama -----

Hocete li i dalje dizati u nebesa tu vasu PRIVATIZACIJU ??? { "sposobni " ???investitori ???za koga nego za sebe preko tudjih ledja ....posto poto , kada je i drustveno skodljivo !!!!!!

Jer , TRZISNI MEHANIZMI SU TOTALNO OYKAZALI --nije ovo kompeticija cocacole i pepsi cole

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.