EPS nikako ne sme da ode strancima

Izvor: B92, 25.Mar.2011, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS nikako ne sme da ode strancima

Beograd -- Odmah nakon završetka posete Vladimira Putina Srbiji pojavile su se informacije da je ruski premijer izneo ideju da i EPS pripadne nekoj od ruskih kompanija.

Razlog više da se ovakve spekulacije rasplamsaju leži u činjenici da je tokom Putinove posete potpisan Sporazum o saradnji između Srbije i ruske elektroenergetske kompanije Inter Rao UES.

Državni vrh Srbije je dosad u više navrata isticao da se protivi privatizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EPS-a. Poslednja u nizu reakcija zabeleženih na tu temu je izjava Dušana Bajatovića, generalnog direktora Javnog preduzeća Srbijagas koji je rekao da EPS ne treba privatizovati jer je oslonac privrede dodavši da je reč o njegovom privatnom mišljenju.

U DS nenadležni, nemaju stav o prodaji

Juče smo u Demokratskoj stranci, kao najvećoj članici vladajuće koalicije pokušali da saznamo da li je bilo ponuda za kupovinu EPS-a od strane Rusa i kakav je stav vlasti u Srbiji povodom toga, međutim funkcioneri DS koje smo kontakirali su se proglasili nenadležnima za odgovor. Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora Demokratske strane je rekao da pitanje nije za njega jer nije član Vlade, Jelena Trivan, podpredsednica DS je istakla da nije kompetentna za sektor elektroenergetike, a da koliko zna stranka nema zvaničan stav o eventualnoj prodaji EPS-a, dok je predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović uz ogradu da nije prisustvovao jučerašnjim sastancima sa Putinom pa tako ne zna da li je EPS bio tema kratko odgovorio da nema informaciju da je dosad bilo ponuda za kupovinu tog preduzeća.

Stručna javnost je izričito protiv toga da se EPS proda Rusima, smatrajući da to ni malo ne bi bilo dobro za privredne interese Srbije. Slobodan Ružić, bivši v.d. ministra energetike ističe da je ono što je EPS-u potrebno restrukturiranje, a ne privatizacija.

"EPS nikako ne treba privatizovati. Za tako nešto postoji više važnih razloga koje je nemoguće elaborirati u svega nekoliko rečenica. Sigurno je da EPS treba pretvoriti u holding i razdvojiti proizvodnju od distribucije. Međutim, svi ti delovi EPS-a trebalo bi da ostanu u 100 odsto državnom vlasništvu", kaže on.

Ružić dodaje da "treba omogućiti strane investicije u sektor elektroenergetike i to na taj način što bi zainteresovane kompanije iz inostranstva podizale nove proizvodne objekte. Ti proizvodni objekti bi bili u njihovom većinskom vlasništvu što bi im omogućilo da povrate investiciju".

Milan Kovačević, konsultant ta strana ulaganja, izričit je da EPS nikako ne treba prodati nekoj ruskoj kompaniji. On navodi da bi se "kada bi EPS postao vlasništvo Rusa još više povećala energetska zavisnost naše zemlje, a to bi bilo veoma loše".

"Sa druge strane, nije dobro ni da se preko EPS-a čuva socijalni mir u državi i zato bi trebalo sprovesti privatizaciju u tom preduzeću. Međutim, ta privatizacija bi morala da bude sprovedena na transparentan način, a ne 'ispod žita'. Takođe, EPS bi pre privatizacije trebalo restrukturirati na adekvatan način kako se monopol države ne bi preneo na novog vlasnika", objašnjava on.

Ekonomista Danijel Cvjetićanin naglašava da EPS nikako ne treba prodavati. On kaže da "s obzirom na to šta se desilo u Japanu i da se u mnogim zemljama u Evropi značajan deo struje dobija iz nuklearki sasvim je jasno da će se te količine smanjivati. Zato će strane kompanije sve više težiti da kupe postojeće proizvodne objekte u zemljama u tranziciji. U tom smislu na našu zemlju će biti sve više pritisaka da proda EPS kako bi taj sektor došao u vlasništvo neke od 'evroatalnskih zemalja'".

"Da se razumemo, ja sam i protiv prodaje EPS-a Rusima. Kada je o tome reč ne pravim nikakvu razliku između kompanija sa zapada i istoka. Osim toga niko ne može da garantuje da Rusi u slučaju da kupe EPS to preduzeće kasnije ne bi prodali nekoj zapadnoj kompaniji", zaključuje Cvetićanin.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.