Dolar ojačao prema košarici valuta; funta pod pritiskom

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Dec.2019, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar ojačao prema košarici valuta; funta pod pritiskom

LONDON - Dolar je u utorak ojačao na međunarodnim tržištima prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, dijelom zahvaljujući izraženijem slabljenju britanske funte i australskog dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima bio u plusu gotovo 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, dosegnuvši 97,20 bodova.

Tečaj eura ostao je pritom gotovo nepromijenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u odnosu na prethodno zatvaranje, na 1,1143 dolara, što su razine oko kojih se uglavnom kreće od kolovoza.

Funtom se pak trgovalo po 1,3179 dolara, što znači da je oslabila oko 1,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Na sličnom je postotnom gubitku bila i prema euru, pa se njome trgovalo po 84,48 penija za euro. Investitore je uzdrmalo izvješće da se premijer Boris Johnson sprema iskoristiti kontrolu u parlamentu kako bi se spriječilo da se tranzicijsko razdoblje nakon izlaska Britanije iz Europske unije protegne iza 2020. godine, a što bi moglo povećati izglede za teškim brexitom.

Među većim gubitnicima bio je i australski dolar, s padom cijene prema američkom za gotovo 0,5 posto, nakon što je australska središnja banka signalizirala daljnje smanjenje kamatnih stopama, moguće već početkom veljače iduće godine. Zapisnik sa sjednice u prosincu pokazao je da upravno vijeće središnje banke brine što je rast plaća preslab da bi potaknuo inflaciju ili potrošnju.

Među investitorima vlada određen oprez dok se čekaju pojedinosti privremenog trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine, postignutog u prošlom tjednu, a koji je potaknuo jačanje valuta gospodarstava u nastajanju i zauzdao jačanje jena i franka, valuta-utočišta, jer je investitorima vratio optimizam pa su bili skloniji riziku.

Sporazumom dogovorenim u petak nakon više od dvije i pol godine napornih pregovora između Washingtona i Pekinga smanjit će se američke carine na uvoz roba iz Kine u zamjenu za povećanu kinesku kupnju nekih američkih proizvoda, podsjeća Reuters.

"Australski dolar pod pritiskom je zbog zapisnika sa sjednice središnje banke koji u većom mjeri signalizira novo labavljenje monetarne politke nego se očekivalo", rekao je Valentin Marinov, čelnik odjela analize valutnih tržišta u Credit Agricoleu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.