Dolar na najvišim razinama u tri mjeseca prema jenu

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Okt.2017, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar na najvišim razinama u tri mjeseca prema jenu

LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakratko zabilježio najviše razine u tri mjeseca prema jenu nakon izborne pobjede vladajuće koalicije premijera Shinza Abea i očekivanog nastavka dosadašnje ultra popustljive "abenomike".

Nakon objave rezultata parlamentarnih izbora u Japanu, dolar je u jednom trenutku ojačao 0,5 posto prema jenu, na 114,10 jena, što je njegova najviša razina od 11. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << srpnja. U kasnijem trgovanju uspon dolara prema jenu blago je posustao, no i dalje je na dobitku oko 0,3 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u petak.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, nakratko je pritom dosegnuo najviše razine u 2,5 tjedana, nakon u petak zabilježenog najvećeg dnevnog dobitka u proteklih mjesec dana.

Euro je u takvom ozračju prema dolaru skliznuo 0,3 posto, na 1,1754 dolara, a time su nastavljeni pritisci na njegovo slabljenje nakon što je u petak oslabio 0,6 posto prema dolaru.

Pobjeda premijera Shinza Abea stišala je bojazni ulagača da bi gospodarske mjere uvedene za vrijeme njegova upravljanja, uključujući izdašne programe kupnji imovine kakve provodi japanska središnja banka Bank of Japan (BoJ), mogle biti prekinute.

"Relativno prigušeno jačanje dolara prema jenu nakon izborne pobjede Abea u skladu je s činjenicom da je takav rezultat bio uglavnom očekivan. Izborni rezultat trebao bi značiti da će ulagači i dalje računati s nastavkom nepromijenjene i labave monetarne politike BOJ-a, pa i u kontekstu isteka mandata sadašnjeg guvernera Haruhika Kurode u travnju iduće godine", kazao je valutni analitičar BNP Paribasa Sam Lynton-Brown.

Pojedini analitičari mišljenja su da Abeova pobjede povećava izglede da Kuroda bude izabran na još jedan mandat. Tržišta Kurodu uglavnom vide kao zagovornika labave monetarne politike, podsjeća Reuters.

U fokusu tržišta je također i izbor novog čelnika američke središnje banke Fed budući da sadašnjoj predsjednici Janet Yellen mandat ističe u veljači iduće godine.

Među vrlo važnim događajima ovoga tjedna je redovna sjednica Europske središnje banke (ECB) zakazana za 26. listopada, koju će tržišta pažljivo pratiti zbog očekivane najave produljenja programa kupnji obveznica ali i smanjenja iznosa njihovih mjesečnih kupovina.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.