Izvor: B92, 11.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkic: Pojedine banke zloupotrebljavaju odluku NBJ

Beograd -- Guverner Mladjan Dinkic izjavio je da neke banke koriste monopolski polozaj i naplacuju gradjanima proviziju za podizanje gotovine s tekucih ili ziro racuna. U izjavi za Radio B92 guverner je precizirao da su pojedine banke zloupotrebile odluku Narodne banke Jugoslavije kojom je uvedena naplata provizije za podizanje gotovine za pravna lica od jednog procenta. "Mi smo drasticno snizili sve ostale provizije, tako da su nasi prihodi smanjeni pet puta, ali su neke banke zelele da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na brzinu iskoriste tu odluku, koja je uvedena za pravna, a ne za fizicka lica, i naplate proviziju od gradjana", rekao je Dinkic. "Naravno, ja sam odmah danas sazvao sastanak sa cetrdesetak banaka i dao sam im rok od 24 sata da preispitaju svoju politiku provizija za gradjane. To nije odluka Narodne banke, kako oni objasnjavaju gradjanima da se naplacuje ta provizija, naprotiv, to je odluka samih tih banaka i ja sam im jasno rekao da cemo od sledece nedelje uvesti i nacin zastite klijenata banaka tako sto cemo javno objaviti sve one banke koje naplacuju tu proviziju", kaze Dinkic.

"Ako veci broj banaka ne naplacuje proviziju, to znaci da itekako ima ekonomskog prostora za to. Smanjili smo sve ostale provizije, rasterecenje za banke je veliko i mi ovakvu situaciju necemo tolerisati", rekao je Dinkic. "Drugim recima, ja pozivam sve one gradjane kojima se naplati provizija prilikom podizanja gotovine, da jednostvano zatvore svoj tekuci ili ziro-racun i da ga otvore kod one banke koja takvu proviziju ne naplacuje. Od ponedeljka cemo poceti da objavljujemo spisak tih banaka na osnovu anonimnih anketa koje cemo vrsiti. Ja mislim da ce banke ozbiljno shvatiti ovu poruku. U nasoj zemlji marza banaka je 20 posto godisnje, pet puta veca nego u svetu, zaista nema smisla vise da deru nase sugradjane, moraju d aimaju jedan umereni profit za koji ima prostora", istice Dinkic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.