Čokolada upola jeftinija Nemcima

Izvor: B92, 19.Apr.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čokolada upola jeftinija Nemcima

Beograd -- Proizvodnja konditorskih proizvoda u prva dva meseca 2011. godine iznosila je 17.479 tona i u odnosu na isti period prošle godine je manja za tri odsto.

Predsednik grupacije konditorskih proizvođača Miroljub Aleksić kaže da je od 2008. do 2010. godine prisutno smanjenje prizvodnje u domaćoj konditorskoj industriji od sedam odsto i da se taj trend nastavio u 2011. godini.

"Proizvodnja čokolade raste, bombona pada, ali u suštini je prisutan pad konditorske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvodnje", naveo je Aleksić.

"Povećan je izvoz čokoladnih i bombonskih proizvoda i proizvoda na bazi kakaa u zemlje CEFTA koji čini 88 odsto ukupnog izvoza, dok se osam odsto izvozi u zemlje EU, a u Rusiju i Švajcarsku oko 3,6 odsto", rekao je Aleksić i dodao da Srbija ne učestvuje značajno u izvozu konditora u Astraliju, Kanadu i Ameriku i da bi izvoz trebao da se usmeri ne tržiste Rusije, Moldavije i Ukrajne. Aleksić je ocenio da se u Srbiji mnogo više proizvede koditorskih proizvoda nego što se potroši tako da proizvođači treba da se usmere ka izvozu, ali da država mora da pomogne proizvođače kako bi bili konkurentni na inostranim tržištima.

Prema njegovim rečima, ukupna proizvodnja konditorskih proizvoda je u 2010. godini iznosila 123.800 tona, kada je uvoz povećan za 2,5 odsto.

"Dozvolili smo uvoz finalnih proizvoda bez carina koji imaju niže cene sirovina, a domaće proizvode diskriminišemo nametanjem poreskih i carinskih nameta", kazao je on.

Aleksić je naveo primer čokolade sa lešnicima čija je cena u Nemačkoj 51 dinar, a u Srbiji 106 dinara.

On je rekao da su uslovi za proizvodnju konditora u Srbiji katastrofalni, podsećajući da je inflacija u Srbiji 14 odsto, da domaće valuta pada, izvoz i proizvodnja ne rastu, a cene domaćih sirovina su veće od 50 do 90 odsto u odnosu na cene sirovina u inostranstvu.

"Mleko u prahu je na domaćem tržištu 375 dinara, a uvozno sa carinom je 297 dinara", podsetio je Aleksić navodeći da je takvo stanje i sa punomasnim mlekom, palminim uljem i lešnikom.

"Sirovne koje mi uvozimo su za 30 odsto više od onih koje kupuje konkurencija", kazao je Aleksić dodajući da u Srbiji postoji oko 60 poreskih nameta i da bi domaći proizvođači morali da ulože velika sredstva da kako bi bili konkurentni na stranom tržištu.

Iz Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda su poručili da je potrebno izvršiti restruktuiranje domaćih firmi i smanjiti cene preskupih sirovina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.