Ćirić: Ove godine bez kredita za likvidnost i investicije privrede

Izvor: TvojPortal.com, 11.Jan.2012, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić: Ove godine bez kredita za likvidnost i investicije privrede

/bizlife.rs/ Ministar ekonomije Nebojša Ćirić kaže da zbog restriktivnog budžeta, ove godine neće biti subvencionisanih kredita za likvidnost i investicije privrede. Prošle godine, zahvaljujući ovom programu, Srbija je imala veći provredni rast od gotovo svih država regiona.


"Nažalost, neće biti tih programa, ali će privreda, pod istim uslovima kao i dosad, moći da koristi povoljne pozajmice koje se realizuju preko Fonda za razvoj. Sredstva kojim će ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Fond za razvoj raspolagati veća su nego prošle godine, čak su u slučaju malih preduzeća duplirana - sa 200 na 400 miliona dinara", navodi Ćirić.

Krajem meseca Vlada će usvojiti i uredbu kojom će se omogućiti nastavak podsticaja svih investitora, bili oni domaći ili strani, a koji zapošljavaju veliki broj radnika, posebno u devastiranim i nerazvijenim područjima.

"Svi ulagači će, pod istim uslovima kao i prethodne godine, moći da računaju na subvencije po svakom otvorenom radnom mestu. Trenutno to nije moguće, jer se uredba, kojom se ova mera omogućava, radi za svaku godinu posebno. Ali, to je tehnička stvar, jer u razdelu Ministarstva, u budžetu za 2012. godinu, postoje rezervisana sredstva za te namene", ističe Ćirić.

Subvencionisanje stambenih kredita prelazi iz „ruku“ Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u nadležnost Ministarstva za prostorno planiranje. Uskoro će se olakšati dobijanje subvencije države, a predviđena su i nešto veća sredstva u budžetu za ove namene.

"Do sada se sprovođenje ove mere samo tehnički nalazilo na razdelu Ministarstva ekonomije u budžetu. Tehnički, čitav posao rađen je preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita. A, podržavam olakšano kreditiranje građana koji nameravaju da kupe stan", navodi Ćirić.
*izvor: www.novosti.rs

ekonomijakreditiprivredainvesticijeNebojša Ćirićlikvidnostsrbi9ja

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.