CRNA RAČUNICA AUSTRIJE: Krizne godine koštaju svakog građanina 10.000 evra

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2022, 11:40

CRNA RAČUNICA AUSTRIJE: Krizne godine koštaju svakog građanina 10.000 evra

 Privredni rast u Austriji po glavi stanovnika je znatno sporiji od očekivanog, a krizne godine koštaju svakog Austrijanca u proseku oko 10.000 evra.

Prema računici ekonomiste "Agende Austrije" Marsela Geterta, krize kao što su pandemija, rat u Ukrajini i posledice tog rata, koštaju u proseku svakog Austrijanca do 2024. oko 10.000 evra.

- To ne znači da gubimo taj novac, već da je blagostanje za tu svotu manje nego što su najavljilave prognoze 2019.godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - objasnio je on.

Ekonomista je uzeo u obzir realni BDP po stanovniku u novčanoj vrednosti 2022.godine. U pandemijskoj 2020. je BDP bio za 35,7 milijardi evra manji nego što se prognoziralo.

Ove godine je BDP, u odnosu na prognoze, manji za "samo" 8,7 milijardi evra i to zahvaljujući činjenici da se oporavlja turizam.

Iduće godine bi BDP mogao ponovo pasti za 13,8 milijardi evra.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Koliko je kriza koštala prosečnog Austrijanca - papreno

Izvor: 24sedam.rs, 09.Dec.2022

Privredni rast u Austriji po glavi stanovnika je znatno sporiji od očekivanog, a krizne godine koštaju svakog Austrijanca ozbiljnu sumu novca

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.