Brnabić i Dačić pojasnili zašto govore takozvano Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2021, 13:41

Brnabić i Dačić pojasnili zašto govore "takozvano Kosovo"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u skladu sa situacijom na terenu, činjenicama i stavovima najrelevantnijih institucija, poput UN, ali i ponašanjem Prištine prema sopstvenim aktima, potpuno jasno zašto uz Kosovo ili vojsku Kosova mora da stoji reč takozvano.

Brnabić je to rekla na 101. seminaru Rouz Rot koji u naredna tri dana u Domu Narodne skupštine organizuje Parlamentarna skupština NATO.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na pitanje parlamentarke iz Severne Makedonije zašto govori "takozvano Kosovo", premijerka je podsetila da Priština ne poštuje ni svoje akte, a ni Briselski dogovor, dodajući da je nerazumno očekivati da se ide u pregovore o drugom sporazumu kada ni devet godina nakon prvog nisu ispunili obaveze.

"Sve što sam govorila (tzv.) u skladu je sa situacijom na terenu, kako je Kosovo viđeno od strane najrelevantnijih međunarodnih organizacija, kao što su UN, ali i preko 50 odsto članica UN koje nisu priznale i prihvatile jednostrano priznatu nezavisnost naše pokrajine", odgovorila je Brnabić na seminaru kojem prisustvuju i brojni parlamentarci iz Norveške, Turske, Švajcarske, Luksemburga, država nastalih raspadom SSSR-a, kao i iz regiona.

"Ne prihvatamo i ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, to nije u skladu ni sa našim Ustavom, ni Rezolucijom 1244 (SB UN)", rekla je ona.

Premijerka je naglasila da Kosovo u UN nema stolicu i nije međunarodno priznati entitet u skladu sa međunarodnim normama.

Prema njenim rečima, potpuno je jasno zašto se govori na taj način.

"Potpuno je jasno i to da je Beograd iskreno posvećen dijalogu sa Prištinom, da smatramo da je nemoguće doći do dogovora o normalizaciji, uzajamno prihvatljivog i dugoročno održivog rešenja", rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da moramo da se okrenemo budućnosti, da vidimo kako takve stvari da prevaziđemo i obezbedimo dugoročan mir i stabilnost, bez kojih nema boljeg kvaliteta života.

"I kada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da mu dijalog nije jedan od prioriteta, već radna mesta, plate i kvalitet života, to prvenstveno znači dijalog sa Beogradom, jer bez rešenja nema ni stabilnosti, ni otvaranja radnih mesta, ni prosperiteta", kazala je premijerka.

Brnabić je rekla da Priština i kod osnivanja vojske nije postupila u skladu sa svojim internim aktom – ustavom, koji jasno kaže da ako se takve stvari dešavaju moraju da imaju podršku Srba, a Srbe niko nije pitao.

Toliko o toj oblasti i vladavini prava, rekla je Brnabić i naglasila da na strani Prištine nije videla spremnost na dijalog, a što govori i sve veći napad na Srbe i protivljenje Zajednici srpskih opština (ZSO).

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je naglasio da se ne govori o tzv. Kosovu, jer je ono deo Srbije, već o tzv. nezavisnoj državi, podsećajući u odgovoru severnomakedonskoj poslanici na istorijat sale u kojoj se učesnici skupa nalaze, kao i na to da je nekada služila svim republikama SFRJ, pa i Makedoniji.

Dodao je da zato želi da podseti šta su i ko bile pokrajine, a šta republike, koje su imale pravo na samoopredeljenje, što je, kako je podsetio, zaključila i Badinterova komisija na osnovu međunarodnog prava.

Brnabić pozvala Prištinu u Otvoreni Balkan

Brnabićeva je danas pozvala sve ostale na Balkanu, koji nisu pristupili inicijativi Otvoreni Balkan, da se pridruže, uključujući i Prištinu, jer će, kaže, građani od toga imati neverovatnu korist.

Premijerka iskoristila današnji skup i da izrazi uverenje da će Srbija tokom slovenačkog predsedavanja otvoriti dva klastera na putu evrointegracija.

"Građani koji žive u regionu imaće zaista neverovatno velike koristi od te inicijative", rekla je Brnabić na otvaranju trodnevnog 101. Seminara Rouz Rot "Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu", a odgovarajući na pitanje parlamentaraca iz Severne Makedonije.

Naglasila je da će građani imati koristi od inicijative Otvoreni Balkan kao i od ostalih regionalnih inicijativa, s tim da se ova razlikuje, kao je navela, samo po tome što je "mi sami vodimo".

Poziv je stalno otvoren, rekla je Brnabić i naglasila da Otvoreni Balkan koji podržavaju Beograd, Skoplje i Tirana daje mogućnost da mladi ostaju u regionu, da vide da imaju više prilika za zapošljavanje, više radnih mesta, da kapital i investicije nesmetano putuju kroz region, da ovde mogu da nađu svoj dom.

Na skupu na kojem su govorili i zvaničnici NATO alijanske Džerald Konoli i Mirče Geana, kao i švajcarski ambasador Urs Šmit, a pred brojnim parlametarcima iz Švajcarske, Luksemburga, Norveške, brojnih drugih zemalja, regiona i onih nastalih raspadom SSSR, Brnabić je naglasila da je Otvoreni Balkan isključivo regionalna inicijativa koja predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi.

Brnabić je izjavila da se nada da će Srbija tokom slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom otvoriti makar jedan novi klaster, ali da veruje da će otvoriti dva.

Navela je, takođe, odgovarajući na pitanje parlametaraca kako je zadovoljna procesom evrointegracija, da su reforme način za unapređenja zemlje, a ne zadatak koji se mora ispuniti na evropskom putu.

Brnabić je dodala da sa sigurnošću ne može da kaže kojom brzinom Srbija ide ka EU, jer dinamika zavisi i od država članica, a svesna je, kaže, da su neke od zemalja skeptične po pitanju proširenja.

Na pitanje kako komentariše odnose sa Rusijom i Kinom, navela je da oni ni na koji način ne ugrožavaju Srbiju na evropskom putu, da je saradnja sa Rusijom na polju ekonomije i energetika kao i ona koju ima deo članica EU.

Premijer je rekla da Srbija ima nerešena pitanja, ali da je usmerena na budućnost i na održanje mira.

Predsednik Parlamenta u šali je dodao da je Srbija "raščistila sa Rusijom još 1948. godine", a da je sada red na ostalima da to učine.

Srbija ne teži članstvu, želi saradnju sa NATO

Trodnevni seminar Rouz Rot koji Parlamentarna skupština NATO održava već tri decenije, a koji je danas otvoren u Beogradu bio je prilika da predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik parlamenta Ivica Dačić još jednom ukažu na vojnu neutralnost Srbije i na značaj saradnje sa Alijansom u očuvanju stabilnosti ne samo u regionu već i svetu.

Brnabić je naglasila da je Srbija vojno neutralna država koja ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje dijalog i partnersku saradnju sa Alijansim, u okviru Partnerstva za mir, u cilju očuvanja bezbednosti i stabilnosti.

Brnabić koja je govorila i o regionalnoj saradnji i KiM kao važnoj bezbednosnoj temi podsetila je da KiM zauzima važno mesto u odnosima sa Alijansom, imajući na umu KFOR.

Predsednica vlade je naglasila da je od početka godine u pokrajini bilo 115 etnički motivisanih incidenata i devet upada teško nauražanig specijalaca na sever KiM.

Takođe govorila je i o opasnosti transformacije tzv. KBS u oružane snage i uvođenja obaveznog vojnog roka što dodatno zabrinjava Srbe na KiM.

Naglasila je da se to pitanje mora rešavati odgovorno kako bi se postiglo održivo rešenje u interesu građana, regiona mira i stabilnosti. Dodala je da je upravo i zato vazna stalna saradnja i dijalog sa Alijansom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Srbija ne teži članstvu, želi saradnju sa NATO

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Nov.2021

​BEOGRAD - Trodnevni seminar Rouz Rot koji Parlamentarna skupština NATO održava već tri decenije, a koji je danas otvoren u Beogradu bio je prilika da predsjednica Vlade Ana Brnabić i predsjednik parlamenta Ivica Dačić još jednom ukažu na vojnu neutralnost Srbije i na značaj saradnje sa ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Brnabić: Srbija ne teži članstvu, želi saradnju sa NATO

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2021

Brnabić je naglasila da je Srbija vojno neutralna država koja ne teži članstvu u Alijansi...Trodnevni seminar Rouz Rot koji Parlamentarna skupština NATO odrzava već tri decenije, a koji je danas otvoren u Beogradu bio je prilika da predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik parlamenta Ivica Dačić...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Brnabić: Srbija ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje saradnju sa NATO-om

Izvor: RTS, 15.Nov.2021

U Skupštini Srbije otvoren je 101. Rouz-Rot seminar Parlamentarne skupštine NATO-a. U fokusu su bezbednosna pitanja, razmatranje saradnje Srbije sa EU i NATO-om. Parlamentarci će razgovarati i o dezinformacijama, lažnim vestima na Zapadnom Balkanu, o pandemiji, klimatskim promenama, i drugim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.