Britanski bankari pimaće samo 20.505$ bonusa

Izvor: B92, 26.Avg.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski bankari pimaće samo 20.505$ bonusa

Bonusi isplaćeni bankarima i radnicima finansijske industrije u Britaniji smanjeni su prošle godine šest odsto na 13.100 funti (20.505 dolara) u proseku.

Bosni su manji u svetlu pooštravanja propisa koji se tiču platne strukture.

Ukupni bonusi u finansijskoj industriji pali su 10 odsto na 13,6 miliajrdi funti, a u odnosu na vrhunac iz 2008. smanjeni su za više od četvrtine, iako su i dalje osam puta veći u odnosu na prosek od 1.500 funti u svim granama privrede, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštio je britanski Zavod za statistiku, a preneo Rojters.

Nakon što su bili na vrhuncu od 18,7 milijardi funti pre sedam godina, bonusi u finansijskom sektoru ograničeni su evropskim propisima donetim u cilju smanjenja motivacije za rizično trgovanje, koje je donelo kratkoročnu dobit ali i pokrenulo globalnu finansijsku krizu iz 2007/09.

Prema propisima EU, bonusi mogu biti jednaki osnovnoj godišnjoj plati ili dvostruko veći uz odobrenje akcionara. Banke su tome doskočile tako što su podigle osnovne plate, a deo bonusa isplaćuju u vidu akcija.

Najveći bonusi u Britaniji isplaćuju se u Londonu, koji je sedište desetine najvećih svetskih banaka, osiguravajućih kuća i investicionih fondova. Najveće svote dobijaju investicioni bankari, čiji se bonusi mere milionima funti.

Bonusi su prošle godine činili 20 odsto ukupnih isplata u bankarskom sektoru, dok u ostatku ekonomije čine svega četiri odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Britanski bankari pimaće samo 20.505 dolara bonusa

Izvor: Capital.ba, 26.Avg.2015

LONDON, Bonusi isplaćeni bankarima i radnicima finansijske industrije u Britaniji smanjeni su prošle godine šest odsto na 13.100 funti (20.505 dolara) u prosjeku. Bonusi su manji u svjetlu pooštravanja propisa koji se tiču platne strukture. Ukupni bonusi u finansijskoj industriji pali su 10 odsto...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.