Brexit bez dogovora mogao bi koštati Njemačku 100.000 radnih mjesta

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Feb.2019, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brexit bez dogovora mogao bi koštati Njemačku 100.000 radnih mjesta

BERLIN - Odlazak Velike Britanije iz Europske unije bez sporazuma mogao bi koštati Njemačku 100.000 radnih mjesta, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u nedjelju u listu Welt am Sonntag.

"Ni u jednoj drugoj zemlji učinak na ukupnu zaposlenost nije tako velik kao u Njemačkoj", rekao je jedan od autora Oliver Holtemoeller.

Studija uzima u obzir samo one rizike za gubitak radnih mjesta koji su rezultat pada izvoza zbog novih carina na uvoz u Britaniju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u slučaju nereguliranog brexita, a ne uzima u obzir primjerice rizike za tržište rada zbog gubitka interesa u ulaganja.

Brexit će jako pogoditi automobilsku industriju

U Njemačkoj, automobilska industrija će vjerojatno najviše biti pogođena smanjivanjem izvoza u slučaju nereguliranog brexita.

U smislu broja zaposlenih, najveći učinak mogao bi se osjetiti u tvornici Volkswagena u Wolfsburgu i u BMW-ovoj tvornici Dingolfing-Landau u Bavarskoj.

Po studiji, oko 500 zaposlenika moglo bi biti pogođeno u Wolfsburgu a 265 u BMW-ovom postrojenju.

Stručnjaci s Instituta Halle za ekonomska istraživanja (IWH) i Halle-Wittenberg instituta Martin Luther uočili su najveći rizik za savezne države Baden-Wuerttemberg, Bavarsku i Sjevernu Rajnu-Vestfaliju, a umalo nijedno radno mjesto nije u opasnosti u istočnoj Njemačkoj.

Osim Njemačke, u studiji se kaže da bi Francuska mogla biti jako pogođena brexitom bez sporazuma, s oko 50.000 radnih mjesta koja su u opasnosti.

U Kini, u opasnosti ih je nešto manje od 59.000.

Mjereno u odnosu na ukupan broj stanovnika, učinci bi bili najveći na Malti i u Irskoj.

Po studiji, 612.000 ljudi širom svijeta moglo bi izgubiti posao u slučaju brexita bez sporazuma.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Bregzit bez dogovora ugrožava radna mesta u Nemačkoj

Izvor: Radio 021, 10.Feb.2019

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez sporazuma u Nemačkoj bi mogao dovesti do gašenja čak 100.000 radnih mesta, navodi se u istraživanju čije rezultate je objavio Velt am Zontag...Upozorava se da bi taj broj mogao da bude dosta veći, jer je razmatran samo rizik od gubitka radnih mesta...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.