Bogosavljević: Nije bilo reeksporta

Izvor: Studio B, 25.Mar.2015, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogosavljević: Nije bilo reeksporta

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže da izvoz voća i povrća na tržište Rusije nije ugrožen i povodom sumnje da Srbija reeksportuje jabuke u Rusiju kaže da je došlo do zabune tehničke prirode, koja je u međuvremenu otklonjena.

Do zabune je došlo zbog nedostataka i kašnjenja u slanju dokumentacije koja prati izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, objasnila je Bogosavljević Bošković, gostujući u emisiji "Oko" Radiotelevizije Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Ona je navela da je prošle godine u Srbiji proizvedeno oko 340.000 tona jabuka, a u Rusiju je izvezeno 124.000 tona. 

Ministarka poljoprivrede je istakla da partneri iz Rusije nisu pitali "odakle tolike jabuke u Srbiji", već su tražili informaciju koliki nam je obim proizvodnje jabuka i odgovor im je već dostavljen.

Svaku pošiljku voća i povrća u Rusiju prati fito-sertifikat, koji dokazuje da je roba poreklom iz Srbije, objasnila je ministarka i time odbacila insinuacije da je Srbija imala reeksport prehrambenih proizvoda, posebno jabuka, na tržište Rusije.

Kada je reč o zahtevu domaćih proizvođača za interventni otkup viška svinjskog mesa, ministarka je podsetila da je sa njima postignut dogovor, koji je usvojen kao zaključak vlade. 

Bogosavljević Bošković je objasnila da je do problema došlo zbog međusobnih sankcija Rusije i EU, zbog čega se Srbija našla pod pritiskom tržišnih viškova perhrambenih proizvoda iz EU, a poručila je da će Srbija maksimalno zaštititi domaće tržište.

 

Ljajić: Izvoz u Rusiju nije ugrožen 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je da izvoz Srbije u Rusiju nije ugrožen i da je do problema s jabukama došlo zbog toga što su Rusi posumnjali da je jedan izvoznik pokušao da reeksportuje jabuke iz EU. 

Ljajić je gostujući na Radio-televiziji Srbije kazao da smatra da su te sumnje neopravdane i da je Srbija sprečila jednu takvu isporuku s jabukama za reeksport iz zemalja Evropske unije, ranije u martu.On je kazao da je moguće da neko falsifikuje sertifikate koje ima Srbija i da je kako bi to sprečilo Ministarstvo na čijem je čelu 2. marta ove godine dogovorilo da se vrši najava svakog sertifikata i da se seritifikat prati još od Srbije.

Ljajić je kazao da je druga vrsta zaštite proizvoda koji se šalju u Rusiju to što će Srbija slati dokumentaciju ne samo direktno ruskom ministarstvu već i ruskoj ambasadi ovde. Ljajić je kazao da Srbiji odgovara da se odnosi Evropske unije i Rusije stabilizuju, jer Srbija koristi sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom. "To je naš adut, nisu naš adut sankcije koje je Rusija uvela prema zemljama EU. Oscilacija rublje je poremetila čak i očekivanje da bi mi mogli značajno da povećamo izvoz u Rusiju. Neki naši privrednici su pretrpeli velike gubitke zbog rublje", kazao je Ljajić.

Ministar je kazao da je devizni priliv od turizma prošle godine bio milijardu i 300 miliona dolara i da Ministarstvo neće biti zadovoljno ako se 2015. godine postigne išta ispod toga. "Ovo je bila rekordna godina, ali ako je ona i pored elementarnih nepogoda, poplava, mogla da bude rekordna, onda bar toliko očekujemo i od 2015. godine", kazao je Ljajić.

Govoreći o izmeni kada je reč o digitalizaciji za socijalno ugrožene, odnosno da oni neće dobijati direktno uređaje za digitalizaciju, već vaučere za njihovu kupovinu, Ljajić je kazao da to menja stvari samo za Ministarstvo, ali da neće uticati na digitalizaciju.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LJAJIĆ: Izvoz srpskih jabuka u Rusiju nije ugrožen

Izvor: Kurir, 25.Mar.2015

Ljajić je kazao da smatra da su te sumnje neopravdane i da je Srbija sprečila jednu takvu isporuku s jabukama za reeksport iz zemalja Evropske unije, ranije u martu..BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je danas da izvoz Srbije u Rusiju nije ugrožen i da je do...

Nastavak na Kurir...

Izvoz u Rusiju nije ugrožen, sa jabukama zabuna

Izvor: Mondo, 25.Mar.2015

Ministar Rasim Ljajić izjavio je da izvoz Srbije u Rusiju nije ugrožen i da je do problema s jabukama došlo zbog zabune u komunikaciji i zbog toga što su Rusi posumnjali da je jedan izvoznik pokušao da reeksportuje jabuke iz EU...Foto: (Beta/Emil Vas/EV)..Ljajić je gostujući na Radio-televiziji...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.