Bloomberg: Srbija među gubitnicima u globalnoj trgovini

Izvor: GdeInvestirati.com, 25.Mar.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bloomberg: Srbija među gubitnicima u globalnoj trgovini

NEW YORK - Od 75 država koje je Bloomberg uvrstio u analizu stanja tekućih plaćanja, što je najšire merilo trgovine robom i uslugama, 39 država sveta, među kojima je i Srbija, u ovoj godini će evidentirati deficit tekućih plaćanja.

Ostalih 36 zabeležiće suficit, a najveći od čak 19,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) očekuje se u Singapuru, za kojim slede naftni izvoznici Kuvajt i Tajvan, dok su na cetvrtom odnosno petom mestu Norveška i Holandija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << />
Nemačka je tek na osmom mestu Bloombergove liste. Slovenija će registrovati suficit od 6,0 odsto BDP-a, što je pozicionira na visoko 11 mesto, a u suficitu je i Hrvatska i to od 0,8 odsto BDP-a.

Građanski ratovisunovrat cena nafte i usporavanje globalne tražnje za gotovo svim proizvodima, od kafe do mleka, doveli su do toga da veliki broj zemalja sveta registruje gubitke u globalnoj trgovinskoj igri, prema rezultatima ankete koju je sproveo Bloomberg i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Među 39 država sveta koje će ove godini evidentirati deficit tekućih plaćanja našla se i Srbija, za koju je prognoziran deficit od 6,0 odsto BDP-a.

Na istoj listi našli su se i Velika Britanija, Novi Zeland, kao i Sedinjene Američke Države sa deficitom koji iznosi 2,4 odsto BDP-a i ali i zemlje pogođene konfliktima, poput Libana.

Uz projektovani deficit tekućih plaćanja od 13,9 odsto BDP-a, Liban će ove godine registrovati najlošije rezultate.

Privreda Libana je, kako navodi Bloomberg, pogođena četvorogodišnjim građanskim ratom u susednoj Siriji.

Na listi gubitnika u globalnoj trgovini je i Turska (10. mesto), za koju je projektovan deficit tekućih plaćanjaod 4,8 odsto u ovoj godini.

Iz Turske je, međutim, nedavno stigla vest da se deficit tekućih plaćanja smanjuje, pošto je u januaru pao na 27-mesečni minimum, podstaknut kontinuiranim trendom usporene domaće tražnje i snažnog izvoza.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.