Bjelorusija prijeti uzeti naftu iz ruskog tranzitnog naftovoda

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Feb.2020, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bjelorusija prijeti uzeti naftu iz ruskog tranzitnog naftovoda

MINSK - Bjelorusija će početi uzimati naftu iz tranzitnog naftovoda Družba ako je Rusija ne opskrbi potrebnom količinom sirove nafte, rekao je bjeloruski predsjednik u petak, objavila je državna novinska agencija Belta.

Bjelorusija i Rusija, velike svjetske izvoznice nafte, nisu se uspjele dogovoriti o uvjetima opskrbe naftom za 2020. Doprema ruske sirove nafte prema susjedu značajno se smanjila nakon 1. siječnja zbog čega je Minsk bio primoran potražiti gorivo drugdje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko rekao je da su rafinerije u Bjelorusiji primile 500.000 tona ruske nafte u siječnju, manje od planiranih 2 milijuna tona.

"Ako nas Rusija ne opskrbi potrebnom količinom, počet ćemo uzimati iz tranzitnog naftovoda", rekao je.

Naftovod Družba, koji prolazi bjeloruskim teritorijem, opskrbljuje Europu, uključujući Poljsku i Njemačku, s oko milijun barela ruske nafte.

Lukašenko je rekao da je Bjelorusija u pregovorima s Poljskom da joj se dostavlja američka i saudijska nafta naftovodom iz Gdanska.

Spor zbog nafte dio je širega političkog spora između Moskve i Minska oko uspostavljanja jedinstvene države, za što su planovi prvotno biti objavljeni 1990-ih.

Minsk je vrlo oprezan zbog potencijalnog spajanja s Rusijom bojeći se ruske dominacije.

Lukašensko je u petak kazao kako će se boriti da Bjelorusija ostane suverene i neovisna. Ranije u petak rekao je da je Moskva natuknula da bi s Minskom dogovorila cijene energenata u zamjenu za bjelorusko priključenje Rusiji u ujedinjenoj državi.

Lukašenko se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom prošli tjedan no nisu uspjeli postići naftni dogovor za 2020.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.