Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 21:36

Bez dogovora sa MMF-om o tri milijarde evra

Bez dogovora sa MMF-om o tri milijarde evra

BEOGRAD - Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda i Vlada Srbije nisu postigli dogovor o daljem korišćenju kredita vrednog skoro tri milijarde evra. Pregovori se nastavljaju krajem oktobra, do kada Vlada ima rok da pripremi detaljan plan reforme javnog sektora i smanjenja državne potrošnje u 2010. godini.

Uz ocenu da je Srbija ispunila većinu dogovorenog, šef misije MMF-a Albert Jeger rekao je da pregovori nisu bili laki, ali da su bili fer i konstruktivni.

Đogović: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dogovor sa MMF-om je kupovina vremena

Ekonomista Saša Đogović ocenio je danas da je Međunarodni monetarni fond (MMF) Srbiji omogućio "kupovinu vremena" pošto za sada nije napravila jasan plan za smanjenje potrošnje. Đogović je agenciji Beta kazao da je Srbija odmah posle sklapanja aranžmana sa MMF-om u maju ove godine trebalo da krene u transformaciju javnog sektora i donese zakone koji bi omogućili smanjenje potrošnje, ali da to nije učinila i da je zato u drugoj reviziji aranžmana dobila dodatni rok.

"Nažalost mi smo dočekali ovu drugu posetu MMF-a samo sa idejom, koja je i ranije postojala, bez ikakve precizne računice i sad nam je MMF dao još mesec i po dana kao popravni ispit da nađemo tu računicu" i da se napravi plan sa rokovima za početak transformacije javnog sektora, kazao je on.

"Očekujem da ćemo povući sledeću tranšu kredita i da će Srbija ući u zonu prezaduženosti, za sada bez ikakvog nagoveštaja kako ćemo izaći iz te zone i kako ćemo servisirati dugove", rekao je Đogović, koji je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Prema njegovim rečima, može se očekivati da će biti donet Zakon o državnim službenicima koji će omogućiti otpuštanje državnih službenika uz male otpremnine, kao i da će biti prodati udeli u nekim javnim preduzećima i da će se smanjiti državne subvencije.

"Sama transformacija javnog sektora donosi smanjenje mita i korupcije i otvara mogućnost za stvaranje atraktivnijeg i povoljnijeg ambijenta za privlačenje grinfild investicija i jačanje konkurentske sposobnosti zemlje", istakao je Đogović.

MMF očekuje konkretne poteze

"Nema tajne, mi smo pokušavali da razmotrimo povećanje PDV-a. Ne zato jer verujemo da je to najbolji način da se popuni budžet, već smo pokušali da nađemo rešenje koje je kredibilno i koje najmanje šteti ekonomiji", rekao je Jeger.

Vlada Srbije je predložila strategiju za višegodišnje reforme javne potrošnje, rekao je Jeger i dodao da je MMF "više nego otvoren da razmotri tu ideju, ali da očekuje konkretne poteze kako bi se uverili da će se deficit smanjiti zahvaljujući planiranim reformama".

Jeger je rekao da Vlada Srbije mora da ispuni neke uslove, pre svega, da smanji javnu potrošnju i započne reformu penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Ministar finansija Srbije Diana Dragutinović je na konferenciji za novinare povodom završetka pregovora vlade i MMF-a, u okviru druge revizije stend-baj aranžmana, rekla da je Vlada ponudila smanjenje javne potrošnje i da to neće značiti samo smanjenje broja zaposlenih, nego i korenite reforme.

Ukazala je i da je oko budžeta za narednu godinu postignuta velika saglasnost u mnogim oblastima - da je neophodna reforma penzionog sistema, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i državne administracije.

Dragutinovićeva je naglasila da reforme znače manje troškova, što ne podrazumeva samo smanjenje broja zaposlenih, i dodala da Vlada ima spremne mere koje bi donele uštedu od 20 do 25 milijardi dinara godišnje.

Dragutinovićeva je precizirala da je dogovoren budžetski deficit od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 132,5 milijardi dinara na nivou cele države, uključujući i lokalne samouprave i Vojvodinu.

Ministarka je navela da je ostalo da se usaglasi budžet za 2010. godinu, odnosno da li će budžetski deficit biti 3,5 odsto ili četiri odsto BDP-a.

Stav vlade je da borba sa krizom zahteva veći deficit, jer je pitanje da li će, ukoliko se država povuče suviše rano, pozitivni signali sa tržišta biti zaustavljeni, rekla je Dragutinovićeva.Prokopijević: MMF Srbiji progledao kroz prste

Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je danas da se Međunarodni monetarni fond (MMF) u pregovorima o kreditnom aranžmanu Srbije postavio "meko" prema srpskim vlastima.

On je agenciji Beta rekao da je MMF došao da u Beograd da "progleda vlastima kroz prste", ističući da je ta međunarodna finansijska institucija odobrila potrošnju države bez postavljanja uslova.

Posledica toga će, kako je rekao Prokopijević, biti to da će se "čuvati socijalni mir i status kvo, a da neće biti nikakvih reformi"

"Kroz neko vreme", kada se potroši novac iz aranžmana, postaviće se pitanje šta bi trebalo dalje raditi u Srbiji, rekao je direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević.

Dinkić: Dodatni zajam MMF-a za budžetski deficit
Srbija planira da 600 miliona dolara, koje će dobiti po osnovu povećanja kvote u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), iskoristi za finansiranje deficita budžeta, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić.

On je na konferenciji za novinare kazao da bi Srbija tokom septembra trebalo da usvoji i ratifikuje ugovor o zajmu kojim bi se finansirao deficit u ovoj i 2010. godini. MMF je zbog krize odlučio da zemljama članicama stavi na raspolaganje dodatni novac po osnovu specijalnih prava vučenja.

Dinkić je dodao da će Srbija imati na raspolaganju još 1,2 milijarde evra iz aranžmana sa MMF-om ako se uspešno zaključe druga i treća revizija u oktobru ove godine.

Predlog Vlade Srbije je da se polovina tog novca koristi za pokrivanje deficita budžeta, a druga polovina za jačanje deviznih rezervi, kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

Dinkić je naveo da će o tome razgovarati sa MMF-om i Narodnom bankom Srbije.

Jelašić: Dogovorena postepena relaksacija monetarne politike

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je danas da je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovoreno da postojeća monetarna politika u Srbiji bude nastavljena i da u budućnosti dođe do njene postepene relaksacije.

Jelašić je na konferenciji za novinare istakao da je u razgovorima ukazano da postoji rizik da inflacija izađe iz planiranog okvira od osam plus minus dva odsto, zbog rasta regulisanih cena, a posebno rasta cena naftnih derivata.

Prema njegovim rečima, stres testovi banaka pokazali su da su banke adekvatno kapitalizovane, da se likvidnost bankarskog sektora povećala, da štednja građana raste, a centralna banka od februara nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Jelašić je napomenuo i da je pozitivno što se banke u Srbiji pridržavaju Bečkog sporazuma, koji je predvideo isti stepen kreditne izloženosti banaka kao u prošloj godini.LDP: Nisu ispunjeni uslovi MMF

Liberalno demokratska partija (LDP) je danas saopštila da odlaganje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pokazuje da Srbija nije ispunila ni minimalne uslove MMF i da u ovom trenutku neće dobiti odobrenje za nove tranše finansijske pomoći.

Optimizam ministara nije bio opravdan jer vlada u proteklih godinu dana nije preduzela nijedan ozbiljan antikrizni i reformski korak kako bi ispunila obaveze, saopštila je LDP, uz konstataciju: "Imamo nešto više od mesec dana za usvajanje serije zakona kojim bi se ova oblast uredila".

LDP insistira na svom programu Efikasna Srbija - Nova ekonomija i predlaže vladi da prihvati konkretne poteze i rezove koji bi građanima, umesto populizma i lažne nade, ponudili izvesnost u borbi protiv krize i plan vlade za ubrzani razvoj posle njenog okončanja, kaže se u saopštenju.

Obradović: Konkretni planovi za racionalizaciju uskoro u vladi
Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je danas da očekuje da krajem ove ili početkom sledeće sedmice, na poziv premijera, ministri čiji resori čine javni sektor iznesu konkretne planove racionalizacije koji su dogovoreni sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ministarstvo prosvete ima određene planove koji treba da obezbede sniženje cene obrazovanja kroz racionalizaciju mreže, i škola i odeljenja, kao i plan za višak zaposlenih, rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, vlada danas treba da završi pregovore sa MMF-om, posle čega će i sa pojedinačnim ministarstvima biti obavljeni razgovori o tome šta će u okviru njihovih resora biti učinjeno.

Obradović je kazao da je u toku pregovora s predstavnicima MMF-a izneo neke konkretne predloge, kao i vremenske rokove za njihovu realizaciju, ali nije naveo o kojim se merama radi, dodajući da će više detalja biti poznato posle dogovora u vladi.

MMF i vlasti Srbije postigli su 26. marta ove godine sporazum o "stend baj" aranžmanu vrednom tri milijarde evra koji je trebalo da traje do sredine aprila 2011. godine, ali i o štednji na svim nivoima u državi.

Sporazum je predvideo da država za dobijanje sredstava ispuni određene uslove, od kojih je najznačajniji da budžetski deficit iznosi tri odsto bruto društvenog proizvoda, kao i da se sprovedu određene mere u pravcu fiskalnog prilagođavanja odnosno štednje i smanjenja javne potrošnje u Srbiji.

Sporazum sa MMF-om podrazumevao je i da država nadoknadi manjak u prihodima od oko sto milijardi dinara.

Privrednici za konkretne mere rasterećenja privrede

Regionalne privredne komore i privrednici ocenili su danas, posle postignutog dogovora MMF-a i Vlade Srbije, da bi država trebalo što pre, zajedno sa privrednicima, da kreira konkretne mere kojima će se rasteretiti domaća privreda i oživeti proizvodnja.

U reagovanju na današnju zajedničku konferenciju za novinare predstavnika MMF-a i Vlade, predsednik Privredne komore Vojvodine Nikola Stojšić je u izjavi Tanjugu ocenio da država mora mnogo više i temeljnije da radi na smanjivanju javne potrošnje, kako bi se stvorili uslovi za privlačenje investicija i podsticanje privrednih aktivnosti.

Napomenuvši da je ekonomska kriza u našoj zemlji počela znatno pre svetske, koja je samo pojačala naše probleme, Stojšić je istakao da zato moramo svi uložiti mnogo veće napore kako bi ublažili njene posledice i počeli oporavak.

Komorski sistem, odnosno relevantni privrednici trebalo bi da budu uključeni u izradu suštinskih mera naše države da bismo što efikasnije oživeli proizvodnju, jer su nam problemi i ciljevi zajednički, rekao je Stojšić.

Predsednik Regionalne privredne komore u Nišu i generalni direktor Mašinske industrije Pera Milovanović ocenio je da je najveći problem Srbije prevelika javna potrošnja i skup državni aparat.

"Ne treba MMF da nas upozorava na to, mi smo to morali da uradimo, ali ako već nismo, moramo to da uradimo odmah i smanjimo tekuću potrošnju", kazao je Milovanović.

Prema njegovoj oceni, racionalizacija skupe državne uprave ne sme se više odlagati i sa smanjenjem tekuće potrošnje mora se obezbediti prostor za veće investiranje.

"Dobro je što neće doći do novih poreskih opterećenja, ali se ne može trošiti ono čega nema", kazao je Milovanović, napominjući da na preduzimanje mera za smanjenje javne potrošnje ne mora niko da nas tera, to moramo da uradimo sami.

Direktor i vlasnik preduzeća za proizvodnju specijalnih električnih peći "Elektron" iz Banje Koviljače Živojin Rogojević je u izjavi Tanjugu ocenio je da će najavljeno smanjivanje javne potrošnje i reforma javnog sektora doprineti većoj dinamici privrede Srbije, dugoročno posmatrano.

Prema njegovoj oceni, dogovor vlade i MMF-a o budžetu i fiskalnoj politici za 2009. godinu, s obzirom na svetsku ekonomsku krizu, ima veliki značaj za privredu Srbije budući da se utvrđenim aranžmanom isključuje mogućnost dodatnog opterećenja povećanjem poreza na dodatu vrednost (PDV).

"Postignuta saglasnost da se ne poveća PDV sadrži praktične elemente - preduzeća neće biti izložena povećanim troškovima, a ima i psihološko dejstvo budući da će sada opuštenije moći da se bave pitanjima što uspešnijeg poslovanja u uslovima svetske krize", rekao je Rogojević.

Značajno je i najavljeno planiranje smanjivanja javne potrošnje i otpočinjanje reformi penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema što će, posmatrano dugoročno, doprineti povećanoj dinamici aktivnosti privrede Srbije, smatra on.

Bi Bi Si: MMF pristao na veći budžetski deficit u Srbiji

Britanska radio i tv mreža Bi Bi Si danas je izvestila o završetku pregovora Vlade Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu, naglašavajući da se

Fond saglasio sa vladinim planom o povećanju ovogodišnjeg budžetskog deficita sa tri na četiri i po odsto.

Bi Bi Si takođe naglašava da je MMF odobrio Srbiji 600 miliona dolara za popunu budžetskog deficita, ali je istovremeno odložio za drugu polovinu oktobra svoju konačnu odluku o davanju druge i treće tranše zajma dogovorenog u aprilu od približno tri milijarde evra u toku naredne dve godine.

Sredstva za pokrivanje budžetskog deficita od 600 miliona dolara su odobrena na osnovu novih "prava vučenja" MMF -a vrednih ukupno 250 milijardi dolara i dogovorenih krajem prošlog meseca, ističe se u izveštaju Bi Bi Si - ija.

Isto glasilo ukazuje i na saopštenje misije MMF -a koja je nakon višednevnih pregovora u Beogradu istakla da Vlada Srbije " u celini dobro sprovodi" ranije dogovoreni program i da su ekonomski pokazatelji u zemlji sve bolji.

Bi Bi Si u izveštaju takođe ukazuje, pozivajući se na stav finansijskih stručnjaka, da je današnjim dogovorom MMF ponudio Srbiji više vremena za usvajanje budžeta koji će važiti u 2010. godini.

To znači da će Beograd morati da "pokaže konkretne posledice" svojih mera za smanjenje javne potrošnje i uvećanje budžetskih prihoda, kao i način na koji će smanjiti potrošnju, navodi Bi Bi Si i citira na kraju svog izveštaja ministarku finansija u Vladi Srbije Dijanu Dragutinović koja je izjavila da u Srbiji neće biti smanjenja plata u javnom sektoru, kao ni umanjenja penzija niti dodatnih poreza.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.