MMF: Rok Vladi do oktobra

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 01.Sep.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Rok Vladi do oktobra

Beograd -- Međunarodni monetarni fond dao je rok Vladi Srbije da do oktobra dokaže da će reforme državne administracije dati rezultate.

Srbija će preostali novac iz tekućeg stend baj aranžmana sa MMF-om dobiti tek krajem godine i to ukoliko se pregovori, koji će biti nastavljeni 20. oktobra, uspešno završe. Tokom sedmodnevnih razgovora koji su danas okončani, delegacija MMF-a i predstavnici Srbije postigli su samo dogovor o ovogodišnjem budžetu, dok problem predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fiskalna politika i budžet za 2010.

Vlada Srbije bi do nastavka pregovora u oktobru trebalo da pripremi konkretne planove za uštede u javnom sektoru kako bi uverila MMF da nema potrebe za povećanjem poreza.

MMF je Srbiji odborio veći budžetski deficit za 2009. godinu, koji će sada iznositi 4,5 odsto, odnosno 132,5 milijarde dinara i to bez povećenja poreza i smanjenja plata i penzija.

Neslaganje, međutim, postoji po pitanju budžeta za 2010. godinu.

Šef misije MMF-a u Srbiji Albert Jeger izjavio je da je ta institucija predložila da se prihodi države uvećaju povećanjem poreza, ali da je Vlada Srbije odlučna da, umesto toga, smanjuje rashode i to preko reforme javnog sektora.

"Vlada nas je uverila da se izbegne povećanje poreza i umesto toga je predložila da radi na kredibilnoj i održivoj strategiji višegodišnjih reformi potrošnje”, rekao je Jeger.

"Mi smo više nego otvoreni prema toj ideji, ali ćemo morati da vidimo konkretne planove i akcije u ovom smeru da bi smo se uverili da fiskalni program može da se vrati na pravi put isključivo na osnovu pristupa baziranog na potrošnji”, naveo je on.

Ukoliko se pregovori u oktobru uspešno završe, Srbija će moći da povuče preostalu milijardu i 200 miliona evra iz tekućeg aranžmana od čega bi polovina, kako se nadaju u Vladi, bila preusmerena iz deviznih rezervi u budžet za 2010.

Međutim, Srbija će, u međuvremenu, kao pomoć ovogodišnjem budžetu od MMF-a povući 600 miliona dolara novog kredita nevezanog za postojeći aranžman.

Do nastavka pregovora u oktobru, sva Ministarstva trebalo bi da dostave ministarki finansija Diani Dragutinović konkretne planove za uštede u svojim resorima koje ne podrazumevaju isključivo otpuštanja.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da u Vladi postoji saglasnost da je neophodno smanjenje birokratije, ali najavljuje i da će o tome biti razgovarano i sa opozicijom i socijalnim partnerima.

Predlog Vlade Srbije je da se polovina tog novca koristi za pokrivanje deficita budžeta, a druga polovina za jačanje deviznih rezervi, kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

MMF je imao razumevanja za Vladu koja je odstupila od ranije dogovorene fiskalne politike, pre svega zbog efekata ekonomske krize čije su se najozbiljnije posledice na Srbiju odrazile u proteklom periodu.

Obe strane očekuju skroman oporavak privrede od 1,5 odsto u narednoj godni, a MMF upozorava da je stopa inflacije, iako u okvirima projektovane, i dalje visoka u odnosu na zemlje regiona.

MMF: Vlada da smanji javnu potrošnju

Šef misije MMF-a Albert Jeger izjavio je da se završetak druge revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom pomera do 20. oktobra i najavio da će do tada Vlada Srbije morati da ispuni neke uslove, pre svega da smanji javnu potrošnju, započne reformu penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Jeger je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će završetak druge revizije biti kombinovan sa početkom treće revizije stend-baj aranžmana i dodao da je dogovoren deficit budžeta u 2009. godini sa tri na 4,5 odsto bruto domaćeg prozvoda.

On je rekao da je korigovan pad BDP Srbije u 2009. sa dva na četiri odsto do kraja godine i izrazio očekivanje da će u 2010. stopa rasta BDP iznositi 1,5 odsto.

Šef misije MMF-a je obelodanio da je Fond tražio povećanje stope PDV-a od Vlade Srbije, kako bi se pokrio deficit budžeta, ali je dobio uveravanja da za tim nema potrebe, pošto će deficit biti pokriven iz drugih izvora.

"Povećanje PDV-a u Srbiji ne bi dobro uticalo na potražnju i na celokupnu privredu, tako da je MMF odustao od tog zahteva”, rekao je Jeger.

On je kazao da je u Srbiji smanjen deficit tekućeg platnog bilansa, što je rezultat velikog smanjenja uvoza u odnosu na izvoz.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragutinović: Nema smanjenja plata i penzija

Izvor: Capital.ba, 01.Sep.2009

BEOGRAD, Srbija i misija Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ su u okviru druge revizije kreditnog aranžmana, vrijednog oko tri milijarde evra, postigli dogovor da državni deficit iznosi 4,5 odsto bruto društvenog proizvoda /BDP/ ili 132,5 milijardi dinara, i da neće biti smanjene plate i penzije,...

Nastavak na Capital.ba...

MMF odobrio povećanje budžetskog deficita

Izvor: Blic, 01.Sep.2009

Međunarodni monetarni fond dao je rok Vladi Srbije do oktobra da dokaže da će gromoglasno najavljene reforme državne administracije dati rezultate. Narednih nedelja vlast će imati pune ruke posla jer će morati da pripremi neophodne zakone, a od uverljivosti i odlučnosti zavisiće uplata druge...

Nastavak na Blic...

Bez povećanja PDV-a i manjih plata i penzija

Izvor: RTS, 01.Sep.2009

Vlada Srbije i MMF nisu postigli dogovor o daljem korišćenju kredita vrednog skoro tri milijarde evra. Pregovori se nastavljaju krajem oktobra, do kada Vlada ima rok da pripremi detaljan plan reforme javnog sektora i smanjenja potrošnje u 2010. godini. MMF odobrio veći minus u budžetu. Neće biti...

Nastavak na RTS...

Srbija i MMF, nastavak za dva meseca

Izvor: RTS, 01.Sep.2009

Vlada Srbije i MMF nisu postigli dogovor o daljem korišćenju kredita vrednog skoro tri milijarde evra. Pregovori se nastavljaju krajem oktobra, do kada Vlada ima rok da pripremi detaljan plan reforme javnog sektora i smanjenja potrošnje u 2010. godini. MMF odobrio veći minus u budžetu. Neće biti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.