Capital.ba

Dragutinović: Nema smanjenja plata i penzija

01.09.2009. / 13:57

dijana-dragutinovic1BEOGRAD, Srbija i misija Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ su u okviru druge revizije kreditnog aranžmana, vrijednog oko tri milijarde evra, postigli dogovor da državni deficit iznosi 4,5 odsto bruto društvenog proizvoda /BDP/ ili 132,5 milijardi dinara, i da neće biti smanjene plate i penzije, niti povećanja poreza.

Ministar finansija Srbije Diana Dragutinović rekla je danas na konferenciji za novinare da je u proteklih deset dana postignuta saglasnost o monetarnoj politici, finansijskom sektoru, budžetu i fiskalnoj politici za 2009. godinu.

Ona je dodala da će pitanje sprovođenja fiskalne politike i budžeta biti teško, ali izvodljivo.

Dragutinovićeva je navela da je ostalo da se još postigne saglasnost u vezi sa budžetom za 2010. godinu, odnosno da li će budžetski deficit iznositi 3,5 ili četiri odsto od BDP.

Ona je za kraj oktobra najavila ponovnu posjetu misije MMF-a Beogradu, navodeći da je Vlada Srbije iskazala spremnost da smanji javnu potrošnju.

Ministar finansija Srbije rekla je da je Vlada ponudila smanjenje javne potrošnje i da to neće značiti samo smanjenje broja zaposlenih, nego i korjenite reforme.

Prema njenim riječima, postignuta je saglasnost da su neophodne reforme penzionog sistema, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i državne administracije.

Dragutinovićeva je navela da su ekonomska kretanja u drugoj polovini godine povoljnija nego u prvom i da to uliva optimizam

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!