Azijski indeksi na najvišim razinama u 19 mjeseci

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Jan.2020, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijski indeksi na najvišim razinama u 19 mjeseci

TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica dosegnule najviše razine u 19 mjeseci, što se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,47 posto, pa je dosegnuo najvišu razinu od lipnja 2018. godine.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Australiji su, pak, pale oko 0,3 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nadi ulagača da će se zaustaviti trend usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava kada se poboljšaju trgovinski odnosi između SAD-a i Kine.

Peking je prošloga tjedna potvrdio da će zamjenik premijera Liu He ovoga tjedna u Washingtonu potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Potpisivanje sporazuma planira se 15. siječnja.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da će vlada uskoro započeti pregovore s Kinom o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati s dovršenjem tog dijela sporazuma do završetka predsjedničkih izbora u studenome.

Prema prvoj fazi sporazuma, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Pozitivno na tržišta utječe i popuštanje napetosti između SAD-a i Irana, koje su trajale desetak dana nakon što je u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.

„Popuštanje geopolitičkih napetosti i predstojeće potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine pozitivni su za globalno gospodarstvo. No, još nije nije javno objavljen sporazum između SAD-a i Kine na 86 stranica. Postoje sumnje u to koliko je sporazum sveobuhvatan i hoće li prva faza sporazuma biti sasvim implementirana od strane obje vlade”, kaže Joseph Capurso, strateg u CBA.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago ojačao prema košarici valuta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,36 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,30 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 109,45 na 109,60 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1125 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1120 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 5 posto.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 10 centi, na 59,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 6 centi, na 65,05 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

OPTIMIZAM UOČI POTPISIVANJA TRGOVINSKOG SPORAZUMA Azijski indeksi na najvišim nivoima u 19 meseci

Izvor: Blic, 13.Jan.2020

Cene akcija na azijskim berzama u ponedeljak su dostigle najviše nivoe u proteklih 19 meseci, što se pripisuje optimizmu ulagača uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD i Kine. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,47 odsto, pa je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.