Azijske berze: Najveći dnevni skok indeksa u 15 meseci

Izvor: GdeInvestirati.com, 19.Dec.2014, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Najveći dnevni skok indeksa u 15 meseci

TOKIO - Na azijskim berzama u petak cene akcija zabeležile najveći dnevni skok u 15 meseci, jer ulagači očekuju da će američki Fed biti strpljiv po pitanju povećanja kamata, dok će evropska i japanska centralna banka iduće godine dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu više od dva posto, a snažno su, između 1,3 i 2,3 posto, porasle i >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu te Australiji.

U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,5 posto, što je njegov najveći dnevni sok od septembra prošle godine.

U sredu i četvrtak S&P 500 indeks skočio je 4,5 posto, što je njegov najveći dvodnevni rast od novembra 2011. godine. Time je nadoknadio veliku većinu gubitaka iz prethodnih dana, kada je na tržištu vladala panika zbog oštrog pada cena nafte i ruske rublje te niza naznaka slabosti najvećih svetskih ekonomija.

"Nakon slabog početka, tržište nedelju završava na čvrstim nogama. Pozitivne poruke Feda, stabilizacija situacije u Rusiji i uverenje ulagača da će centralne banke evrozone i Japana dodatno olabaviti monetarnu politiku podstiču ulagače", navode analitičari Barclays banke u belešci klijentima.

S poslednje ovogodišnje sednice čelnici japanske centralne banke (BOJ) poručili su da su i dalje predani masivnim monetarnim merama. U saopštenju navode da će BOJ povećati monetarnu bazu za 80.000 milijardi jena ili oko 670 milijardi dolara godišnje, što znači da će centralna banka i dalje štampati sveži novac kako bi kupovala japanske državne obveznice.

Ulagače je ohrabrila i poruka centralne banke da očekuje nastavak umerenog oporavka, što je vrlo optimistična prognoza, s obzirom da je japanska ekonomija u recesiji.

Pozitivno na tržišta utiče i stabilizacija cena nafte. Nakon što je juče pala 4 posto, jutros je na londonskom tržištu cena 'crnog zlata' porasla 10-ak centi, na 59,30 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu ojačala 30-ak centi, na 54,40 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar u zamahu, s obzirom da se iduće godine očekuje povećanje kamata Feda.

Kurs američke prema japanskoj valuti skočio je s jučerašnjih 118,40 na 119,35 jena.

Američka je valuta ojačala i prema evropskoj, pa je cena evra skliznula na 1,2280 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,2345 dolara. Još početkom nedelje kretala se oko 1,2560 dolara.

To je posledica procena da će početkom iduće godine Evropska centralna banka (ECB) dodatno olabaviti monetarnu politiku, možda čak, po uzoru na američki Fed i japanski BOJ, uvesti program kupovine državnih obveznica.

Na to upućuje i jučerašnja neočekivana odluka švajcarske centralne banke o uvođenju negativne kamate od 0,25 posto na depozite u francima po viđenju, koja stupa na snagu 22. januara iduće godine, upravo na dan kada će zasedati čelnici ECB-a.

Naplatom kamata na depozite u francima švajcarska centralna banka, naime, nastoji da zaustavi jačanje franka prema evru što je najviše posledica izuzetno labave monetarne politike u evrozoni.

"U proteklih nekoliko dana brojni su faktori izazvali pojačanu potražnju za sigurnim investicijama. Uvođenje negativne kamatne stope ulaganje u švajcarski franak čini manje privlačnim i stoga podupire slabljenje njegovog kursa", stoji u saopštenju švajcarske centralne banke.

Kurs franka skliznuo je nakon tog poteza prema dolaru na najniži nivo od maja prošle godine, pa dolar vredi oko 0,9840 franaka. No, pad franka prema evru nešto je manji zbog izuzetno labave monetarne politike ECB-a.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.