Azijska tržišta: Pad indeksa, oprez zbog Trumpa

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Nov.2017, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Pad indeksa, oprez zbog Trumpa

TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi pali, a dolar je ojačao dok ulagači čekaju ishod turneje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa po Aziji.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u blagom minusu, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,6 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru i Šangaju ojačali su oko 0,1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, skliznuvši s najviše razine u 10 godina.

Pad cijena dionica posljedica je opreza ulagača dok se čeka hoće li Trump tijekom 12-dnevne turneje uspjeti postići čvršći savez u regiji kako bi zauzdao Sjevernu Koreju, koja svako malo provocira nuklearnim pokusima ili ispaljivanjem raketa.

Trump želi stvoriti frontu s liderima Japana i Južne Koreje prije nego posjeti Kinu, gdje će od tamošnjeg predsjednika Xi Jinpinga zatražiti da učini više kako bi se zauzdala Sjeverna Koreja, a planiran je i sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Jučer je tijekom posjeta Japanu Trump poručio Sjevernoj Koreji da su SAD i njegovi saveznici spremni braniti slobodu.

Podršku tržištima pruža, pak, nastavak rasta cijena nafte, dok ulagači prate zbivanja u Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom proizvođaču 'crnog zlata', nakon što je u nedjelju tamošnji prijestolonasljednik, princ Muhamed bin Salman navodno zbog korupcije, uhitio 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko vodećih biznismena.

Analitičari kažu da je taj potres na saudijskoj političkoj sceni prinčev pokušaj da učvrsti svoje pravo na krunu.

Nakon što je prošloga tjedna skočila više od 3 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu ojačala daljnjih 20-ak centi, na 62,30 dolara, najvišu razinu od srpnja 2015. godine, dok je na američkom tržištu barel poskupio 17 centi, na 55,80 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao prema japanskoj valuti za 0,3 posto, na 114,35 jena.

No, u odnosu na europsku valutu, dolar je oslabio 0,1 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1615 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,91 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,99 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijske berze pale na početku nedjelje

Izvor: Capital.ba, 06.Nov.2017

TOKIO, Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija pale, a dolar je ojačao dok ulagači čekaju ishod turneje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa po Aziji. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u blagom minusu, dok su cene akcija u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.