Ambasador Kine: Kineska banka ima veliki značaj

Izvor: Blic, 21.Jan.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Kine: Kineska banka ima veliki značaj

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izjavio je da će Kineska banka, koja od danas počinje da radi u Srbiji, pokrivati područje bivše Jugoslavije, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju, Grčku.

- Ta banka ima veliki značaj. Beograd je centar regiona. Banka treba da pruži podršku saradnji Kine i Srbije, da će finansirati projekte gde i jedne i druge kompanije nađu zajednički interes. Očekujem mnogo od njih - rekao je Li za Radio-televiziju Srbije.

On je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su realna očekivanja srpske strane da sada, nakon što su ukinute vize dve zemlje, Srbiju poseti za početak 100.000 turista iz Kine.

- Postoje dve varijante, jedna je da oni hoće da dođu samo zbog Srbije sedam ili 10 dana, čak i dve nedelje. Moji godišnjaci imaju vremena, para, imaju ljubav prema Srbiji. Oni će doći. Druga varijanta su mladi ljudi - Srbija kao jedna stanica, ovde ostaju tri-četiri dana, onda idu u Mađarsku, BiH - rekao je Li.

On je naveo i da potencijalni investitori procenjuju Rudarsko-topioničarsko basen "Bor" i isplativost direktnog leta Beograd-Peking.

Li je istakao da je prije dve nedelje u Kini razgovarao sa tri zainteresovane avio-kompanije, koje je pozvao da dođu na razgovor i očekuje da se tokom ove godine uspostavi direktan let Beograd-Peking.

Kada je reč o RTB "Bor", Li je istakao da će posle Kineske nove godine u Srbiju doći na razgovor grupa stručnjaka.

- Bar dve kompanije imaju interesovanja. Premijer Aleksandar Vučić i ja smo direktno uključeni. Kineske kompanije traže dokumentaciju, materijal. To je ogroman projekt - rekao je Li.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.