Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Apr.2017, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Altiparmakrov: Ne treba menjati plan reforme penzijskog sistema Srbije

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov danas je ocenio da ne treba menjati plan reforme penzijskog sistema Srbije koji je urađen u skladu sa evropskim propisima.

Altiparmakov je posle sastanka Fiskalnog saveta sa predstavnicima Srpske asocijacije menadžera (SAM) novinarima rekao da su propisi o uslovima penzionisanja u Srbiji iz 2014. godine dobro odmereni i da ih nema razloga da se menja bilo koji deo penzijske reforme.

Socijalno-ekonomski savet od Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << traži da ukine trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno za građane koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u penziju pre navršenih 65 godina starosti.

Umanjenje penzija zbog prevremenog odlaska u penziju propisano je izmenama Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju usvojenim 2014. godine i po tom osnovu penzija može da se umanji maksimalno 20,4 odsto.

Po rečima Altiparmakova mere štednje doprinele su fiskalnoj konsolidaciji i sada su stvoreni uslovi za "fino podešavanje" koje bi uključivalo stimulacije za privredu.

"Moguće je da se smanje porezi na rad, ali bi u tom slučaju morao da se poveća porez na dodatu vrednost (PDV)", kazao je on.

Kako je dodao, Vlada Srbije bi mogla i da se opredeli za poreske stimulacije za osnivanje malih i srednjih preduzeća, ali nikako za poreske olakšice za celu privredu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.