Fina podešavanja poreza kao pomoć privredi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2017, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fina podešavanja" poreza kao pomoć privredi?

Za održivost javnih finasija i napredovanje srpske privrede u narednom će periodu ključni biti privredni ambijent i rast, uveren je Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, koji je danas na sastanku sa predstavnicima Srpske asocijalcije menadžera, kako kaže, imao priliku da čuje šta ih koči da dodatno investiraju, ali i kako bi "finim" podešavanjem fiskalne politike moglo da im se izađe u susret.

Članovi Fiskalnog saveta i SAM-a na tradicionalnom su godišnjem sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razgovarali o problemima s kojima se privreda suočava i šta očekuje Srbiju kada je u pitanju makroekonomska prognoza.

Altiparmakov je novinarima nakon sastanka rekao da je cilj razgovora bio da se iz dva različita ugla sagledaju isti problemi i da se onda traže optimalne mere.

Kako kaže, u nadležnosti je Fiskalnog saveta fiskalna politika, a pripritet poslednje tri godine bila je štednja, čime je, podseća, i zaustavljen rast javnog duga

"Stanje u budžetu je ipak takvo da ne može da se očekuje neko drastično smanjenje poreza ili doprinosa u Srbiji, ali se fina podešavanja možda mogu implementirati", poručio je, objasnivši da ta fina podešavnja predstavalju mere kojima se sa jedne strane mogu stimulisati manji porezi i doprinosi, koji bi se onda nadoknadili većim PDV-om.

To, drugim rečima znači da su neke eventualne poresek stimulacije moguće, ali samo u slučaju osnivanja novih malih i srednjih preduzeća, a ne za čitavu privredu jer bi to, uveren je, vodilo velikom povećanju deficita.

Predsednica SAM-a Stanka Pejanović, koja je generalni direktor Gorenja u Srbiji primetila je da je većina članica SAM-a iz malih i srednjih preduzeća i da smatraju da su velika preduzeća u prednosti kada se govori o rešenjima i investicionoj klimi.

"Jedan od predloga, koji je iznet na današnjem sastanku bio je i da se smanje porezi i doprinosi, i da to ne bismo uzeli za profit već za bolje plaćanje ljudi, jer imamo problem sa odlivom kvalitetnog radnog kadra, ali odgovor Fiskalnog saveta je bio da bi se to smanjenje nadomestilo eventualnim povećanjem PDV-a", rekla je ona.

Naglasivši da je zaključak svih privrednika koji su članovi SAM-a da mora da se radi na pravnom okviru, na stabilnosti i na smanjenju korupcije, Pejanović je ocenila da će jedino to obezbediti izvesnost u poslovanju, a to je uslo da se rade kvalitetnije prognoze i investicioni projekti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.