Prepolovio se brod iz kojeg su se izlile tone nafte kod Mauricijusa

Izvor: Beta, 15.Avg.2020, 19:51

Prepolovio se brod iz kojeg su se izlile tone nafte kod Mauricijusa

Nasukani japanski brod koji je ispustio tone nafte u blizini zaštićenog područja kod Mauricijusa u Indijskom okeanu, razdvojio se, a preostalo gorivo curi u tirkizne vode, saopštili su danas zvaničnici.Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju brod u dva dela.Većina, ako ne i svih preostalih 3.000 tona goriva, ispumpano je s broda tokom protekle nedelje, pošto su grupe za zaštitu životne sredine upozorile da bi šteta na koralnim grebenima i nekad netaknutim priobalnim područjima mogla biti nepovratna.Kada se brod "M.V. Vakašio" 25. jula nasukao na koralni greben na njemu su se pojavile dve pukotine i oko 1.000 tona nafte počelo je da curi 6. avgusta.Vlada Mauricijusa je pod pritiskom da objasni zašto nisu preduzete hitne mere za ispumpavanje nafte sa broda, a premijer Pravind Džugnautje za sporo reagovanje okrivio je loše vemenske uslove.Japanska kompanija "Nagashiki Shipping" koja je vlasnik broda saopštila je da su izvesne količine goriva na brodu "preostale" i nakon ispumpavanja.Istražuje se zbog čega je brod krenuo sa kursa. Brod je trebao da se nalazi najmanje 16 kilometara od obale.Kompanija je poslala stručnjake koji će pomoći u saniranju štete.Vlada Mauricijusa traži nadoknadu od kompanije.Zemlja sa oko 1,3 miliona stanovnika se u velikoj meri oslanja na turizam i već je ...
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

1.000 TONA NAFTE U MORU Teretni brod koji je izazvao EKOLOŠKU KATASTROFU kod Mauricijusa se PREPOLOVIO

Izvor: Blic, 16.Avg.2020, 10:45

Prepolovio se japanski teretni brod koji je izazvao ekološku katastrofu nakon što se prošli mesec nasukao na greben na Mauricijusu, objavile su vlasti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.