POGLEDAJTE: U DOBA DINOSUARUSA I BUVE BILE DŽINOVSKE

Izvor: Kurir, 29.Feb.2012, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POGLEDAJTE: U DOBA DINOSUARUSA I BUVE BILE DŽINOVSKE

Bile su velike i do 25 milimetara, kako bi mogle da napadnu svoje džinovske domaćine

VAŠINGTON - U doba dinosaurusa čak su i buve bile gigantske u poređenju sa svojim minijaturnim potomcima -bile su velike i do 25 milimetara, objavili su danas naučnici u časopisu Nejčr (Nature).

Novi fosili pronađeni u Kini ukazuju da su najstarije buve - od pre 125 do pre 165 miliona godina - imale nesrazmerno veliku i oštru rilicu koja im >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je omogućavala da ubadaju svoje džinovske domaćine, naveli su Dijing Huang s Instituta za geologiju i paleontologiju u Nandžingu i drugi istraživači. Te davnašnje buve bile su i do osam puta veće nego današnje.

"To je zver", rekao je koautor studije Majk Engel, etimolog s prirodnjačkog muzeja na Univerzitetu Kanzas. Engel je rekao da nije samo veličina tih buva impresivna, već i rilica kojom su mogle da ubadaju neke dinosauruse i da im sisaju krv. One su poput "testere" i "oružja", rekao je Engel dodajući da su te "buve bile opremljene da buše". Iako su prastare buve bile velike, imale su manu u poređenju s današnjim pošto im noge nisu bile razvijene, rekao je Huang i dodao da su u toku evolucije, buve prešle s gmizanja na skakanje.

"Srećom po kopnene životinje u mezozoiku, ove velike pljosnate buve nisu imale strahovite mogućnosti skakanja ovih naših buva", rekao je Džo Hanibal s klivlendskog Muzeja prirodne istorije, koji nije učestvovao u istraživanju, ali je ocenio da je ono korisno i zanimljivo. Huang je rekao da su fosili gigantskih buva nađeni pukom srećom. Prvo je jedan našao na kineskom tržištu fosila i to spomenuo nekom u hotelu u kojem je odsedao. Potom mu je drugi gost pokazao fotografiju drugih fosilizovanih buva, navodeći da su pronađeni na severoistoku Kine na mestu poznatom po velikom broju fosilnih ostataka od pre 165 miliona godina.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I buve bile džinovske u doba dinosaurusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Feb.2012

U doba dinosaurusa čak su i buve bile gigantske u poređenju sa svojim minijaturnim potomcima. Buve su, naime, bile velike i do 25 milimetara, objavili su danas naučnici u časopisu Nature.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.