Rusi hoće da kupe EPS

Izvor: Press, 18.Jun.2014, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi hoće da kupe EPS

Poseta Lavrova Srbiji, iako je kako saznajemo dogovorena sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem još 6. maja u Beču, događa se posle konstruktivnog razgovora premijera Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel.
Lavrov će tokom razgovora sa premijerom, ministrom spoljnih poslova i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem preneti dva glavna cilja Moskve oko - spoljne politike Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i ruskog interesa u energetici.
„Blicov“ izvor, dobro upućeni strani diplomata, kaže da će Lavrov napomenuti da očekuje da Srbija zadrži sadašnji stav prema Ukrajini koji je, ipak, bliži ruskom. Ali i da će izraziti očekivanje i da Srbija neće pratiti EU u uvođenju sankcija Rusiji.
- Ono na čemu će Moskva insistirati i danas i u narednom periodu je da Srbija kao predsedavajući OEBS ne samo zadrži sadašnji stav već i spreči osudu Rusije u ovoj organizaciji. Među namerama je i da tokom predsedavanja spreči i neke konkretne akcije koje bi ta organizacija mogla da preduzme - kaže “Blicov” sagovornik.
Drugi bitan cilj posete je još jedan u nizu pokušaja zaokruživanja energetske priče, koju upućeni u rusko-srpske odnose tumače i kao ekonomsko-političku zavisnost Srbije od Rusije.
- Moskva ima interes da njihove firme kupe EPS, uđe u sektor elektroenergije. Ruski zvaničnici to nastoje da dogovore bilateralno kao i naftno-gasni sporazum. Cilj ubeđivanja je da Srbija ne raspiše tender kada bude donela odluku o prodaji EPS - kaže strani diplomata.
On objašnjava da se očekuje da će Lavrov tražiti od Srbije da se izjasni oko „Južnog toka“.
- Ruski zvaničnici već su prekorili pojedine srpske funkcionere zbog stava da problem „Južnog toka“ treba da se reši na relaciji Brisela i Moskve - kaže naš izvor. Ovaj diplomata ističe da Moskvi sve “više smeta gubljenje aduta kod Srbije u vezi Kosova”, jer sadašnja vlast posle Briselskog sporazuma sve manje ima potrebu za ruskom pomoći.
Lavrov: Cenim stav Srbije
Poseta ruskog šefa diplomatije usledila je posle tri godine pauze. Lavrov je po sletanju na beogradski aerodrom položio vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i istakao da ceni stav Srbije, koja želi ujedinjenje, a ne razdvajanje u Evropi, a Rusija želi da sve zemlje EU i Evroazije budu u zajedničkom privrednom i humanitarnom prostoru.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Da li je Lavrov došao i zbog EPS-a?

Izvor: B92, 18.Jun.2014

Beograd -- Nedavna poseta Premijera Aleksandra Vučića Nemačkoj i dolazak Sergeja Lavrova u Srbiju, obnovili su priče o interesentima za kupovinu EPS-a...Nije nikakva tajna da su Rusi zainteresovani za kupovinu Elektroprivrede Srbije i u slučaju da se takav dogovor postigne između zvaničnog Beograda...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.