Sergej Lavrov se sastao sa Ivicom Dačićem

Izvor: Blic, 17.Jun.2014, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej Lavrov se sastao sa Ivicom Dačićem

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, koji je juče doputovao u dvodnevnu posetu Beogradu. Dva ministra će, tom prilikom, potpisati Plan konsultacija dva Ministarstva za period 2015.do 2016.godine.

Lavrov će drugog, završnog dana posete, posle sastanka sa Ivicom Dačićem biti ugošćen i od strane Aleksandra Vučića.

Pročitajte još POGLEDAJTE Srdačan zagrljaj Lavrova i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dačića u Beogradu

Nakon toga sledi sastanak i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Prema najavi iz Moskve, Lavrov i srpski zvaničnici će razgovarati o aktuelnim medjunarodnim i opšteevropskim problemima, kao i o situaciji na Balkanu.

Biće reči i o bilateralnoj saradnji, posebno širenju političke saradnje u duhu Deklaracije o strateškom partnerstvu Rusije i Srbije,

gde važno mesto zauzima trgovinsko-ekonomska saradnja, navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.



"Lavrov doajen na svetskom nivou"

Lavrov je doajen među ministrima spoljnih poslova na globalnom nivou. On je na toj dužnosti već 10 godina, čovek sa velikim iskustvom, kaže Dušan Spasojević.

Komentarišući posetu ministra spoljnih poslova Rusije Beogradu, bivši ambasador ocenjuje da će biti dosta tema o kojima će Sergej Lavrov razgovarati sa našim zvaničnicima.

"Lavrov je figura doajen među ministrima spoljnih poslova na globalnom nivou. On je na toj dužnosti već deset godina, čovek sa velikim iskustvom. Pretpostavljam da će na dnevnom redu biti Kosovo i Metohija, pitanje Ukrajine, Južnog toka..", kaže Spasojević za B92.

Povodom pojačane diplomatske aktivnosti ( poklapanje poseta ministara spoljnih poslobva Rusije i Crne Gore), Spasojević objašnjava da se veoma često dešava u diplomatskoj praksi da se na teritoriji treće zemlje susretnu visoki zvaničnici država i porazgovaraju.

"Ti razgovori mogu da budu i javni, a veoma često se dešava da se odvijaju mimo očiju javnosti, pogotovu u slučaju ako su te zemlje u nekakvom javnom sporu. Imamo niz primera... u Norveškoj su svojevremeno mesecima tajno vođeni pregovori između izraelske i palestinske strane. Ja sam lično tokom proteklih petnaestak godina veoma često bio u prilici da vidim kada je naša strana putovala u neku zvaničnu posetu, a da je istovremeno u zvaničnoj poseti bio i predsednik, ministar ili predsednik vlade neke druge zemlje, pa je onda domaćin običavao da organizuje zajedničku večeru ili zajednički ručak , ako su naravno u pitanju bili dobri odnosi između sve tri zemlje", kaže Spasojević.

Na pitanje koliko su sankcije opteretile odnose Crne Gore i Rusije, bivši ambasador konstatuje da su one bacile senku na međusobne odnose, ali i ocenjuje da ta senka nije velika. "Prema zvaničnoj reakciji koja je na te sankcije stigla iz Moskve, ne bih rekao da je ta senka velika, jer je Moskva reagovala dosta uzdržano, podsećajući u zvaničnom saopštenju Crnu Goru i njenu javnost na dugu tradiciju dobrih odnosa. Pretpostavljam da će ti odnosi u nekom trenutku da se vrate u tu formu kakva je bila", zaključuje on.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sergej Lavrov sa Dačićem

Izvor: Akter, 17.Jun.2014

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, koji je juče doputovao u dvodnevnu posetu

Nastavak na Akter...

Sastanak Lavrov - Dačić

Izvor: Beta Video, 17.Jun.2014

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. (Pokrivalica)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Rusi hoće da kupe EPS

Izvor: Press, 18.Jun.2014, 01:01

Poseta Lavrova Srbiji, iako je kako saznajemo dogovorena sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem još 6. maja u Beču, događa se posle konstruktivnog razgovora premijera Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel.. Lavrov će tokom razgovora sa premijerom, ministrom spoljnih poslova i ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.