Da li je Lavrov došao i zbog EPS-a?

Izvor: B92, 18.Jun.2014, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Lavrov došao i zbog EPS-a?

Beograd -- Nedavna poseta Premijera Aleksandra Vučića Nemačkoj i dolazak Sergeja Lavrova u Srbiju, obnovili su priče o interesentima za kupovinu EPS-a.

Nije nikakva tajna da su Rusi zainteresovani za kupovinu Elektroprivrede Srbije i u slučaju da se takav dogovor postigne između zvaničnog Beograda i Moskve gazda jednog od najuspešnijih srpskih preduzeća bi postala državna elektroenergetska kompanija Inter Rao, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima.

"Priča >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome da je ruski državni gigant Inter Rao zainteresovan za EPS je aktuelna već godinama. Podsećanja radi, još 2008. je potpisan sporazum o strateškoj saradnji između te kompanije i EPS-a. I tada se spekulisalo da to znači da Rusi žele da kupe EPS", navodi sagovornik Danasa.

Antić: Lavrov nije tražio EPS

"Nemam informacije da se bilo koja ruska kompanija interesuje za kupovinu Elektroprivrede Srbije i koliko je meni poznato, to nije bila tema razgovora sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom", rekao je za Danas Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, povodom nezvaničnih tvrdnji da se Rusija interesuje za kupovinu EPS-a.

"S obzirom na to da je premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno posetio Nemačku i da je tom prilikom u razgovorima sa kancelarkom te zemlje Angelom Merkel sigurno pomenuta tema prodaje EPS-a nemačkoj kompaniji RVE, logično je da sada ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov srpskom državnom vrhu stavi do znanja da Rusija ne odustaje od svojih aspiracija da kupi EPS - ističe sagovornik, dobar poznavalac prilika u elektroenergetskom sektoru, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, i ruski Inter Rao i nemački RVE su velike kompanije koje imaju snage da preuzmu EPS ali da ne postoji nijedan ekonomski razlog za to i da ako do akvizicije dođe, razlog će biti u potpunosti politički.

"Strani kapital, kada dolazi u Srbiju ima za cilj da kupi ono što je najbolje i najatraktivnije za prodaju. EPS je jedna od najvećih, najuspešnijih i najvrednijih kompanija koje Srbija poseduje i zbog toga ga žele i Rusi i Nemci. Zbog toga i jedni i drugi politički agituju kako bi došli do tog preduzeća. Međutim, EPS predstavlja „porodično blago“ naše zemlje i nikako ga ne treba prodati niti dozvoliti da bilo koja strana kompanija, bilo nemačka, bilo ruska upravlja njime", kategoričan je sagovornik Danasa.

On dodaje da je potrebno da EPS gradi strateška partnerstva sa stranim kompanijama, ali isključivo kroz zajedničke poduhvate izgradnje novih proizvodnih postrojenja.

"To znači da su Inter Rao, RVE i druge strane kompanije dobrodošle da grade nove termoelektrane i hidroelektrane po Srbiji. Poželjno je da ulože novac u te projekte, izgrade nove proizvodne objekte i postanu njihovi vlasnici i prodaju struju EPS-u, sa kojim bi bili u partnerskim odnosima. Dakle, jednom od najuspešnijih srpskih preduzeća, poput EPS-a potreban je takav strani strateški partner a nikako gazda", ističe izvor lista.

Podsećanja radi, u medijima su se nedavno, uoči posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj, pojavile spekulacije da je kompanija RVE zainteresovana za kupovinu EPS-a. Takođe, Danas je u više navrata pisao da u rukovodstvu EPS-a postoji raznoglasje po pitanju privatizacije. Jedna „škola mišljenja“ smatra da to neizostavno treba učiniti i stranom partneru dati pravo upravljanja, dok druga zastupa mišljenje da partnerstvo treba ostvariti kroz izgradnju novih proizvodnih postrojenja.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.