EPS i Kusturica grade elektrane na Mećavniku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2012, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS i Kusturica grade elektrane na Mećavniku

BEOGRAD -

Elektroprivreda Srbije (EPS) i preduzeće Emira Kusturice "Lotika" dogovorili su danas zajedničku izgradnju pet elektrana na Mećavniku u Mokroj Gori.

Protokolom o saradnji EPS-a i "Lotike" predviđeno je formiranje zajedničkog preduzeća koje će biti investitor izgradnje dve male hidroelektrane, dve solarne i jedne elektrane na biomasu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Kako je saopštio EPS, hidroelektrane će biti na Crnom Rzavu, snage po jedan megavat, kolika će biti i snaga dve elektrane na neakumuliranu energiju sunca i elektrane na biomasu.

Protokol su potpisali generalni direktor preduzeća "EPS Obnovljivi izvori" Aleksandar Vlajčić i vlasnik "Lotike" i poznati režiser Emir Kusturica.

"Na mokrogorskom primeru formulisaće se kriterijumi za obezbeđivanje uslova za unapređenje energetske efikasnosti i unapređenje zaštite životne sredine, a posebno za obezbeđivanje održivog korišćenja zaštićenih područja", navodi se u saopštenju EPS-a.

Potpisivanju protokola o saradnji EPS-a i "Lotike" prisustvovali su ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović i gradonačelnik Užica Jovan Marković.

Cilj planiranih projekata ima je veće korišćenje obnovljivih izvora energije i unapređenje održivog ekonomskog razvoja efikasnim korišćenjem prirodnih resursa uz istovremeno smanjenje negativnih uticaja po životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

"Lotika" je preduzeće pod upravom reditelja Emira Kusturice, koje objedinjuje Drvengrad na Mećavniku, Filmski festival "Kustendorf" i Skijalište "Iver" u Mokroj Gori, a u Višegradu, u Republici Srpskoj, većinski je vlasnik preduzeća i projekta "Andrićgrad".

"Lotika" je i proizvođač električne energije, u sopstvenoj hiodroelektrani u Mokroj Gori, na Belom Rzavu, snage 110 kilovata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kusturica i EPS grade elektrane

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Maj.2012

Elektroprivreda Srbije i preduzeće Emira Kusturice "Lotika" dogovorili su danas zajedničku izgradnju pet elektrana na Mećavniku u Mokroj Gori.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

EPS i Kusturica grade elektrane na Mećavniku

Izvor: Capital.ba, 16.Maj.2012

BEOGRAD, Elektroprivreda Srbije /EPS/ i preduzeće 'Lotika' Emira Kusturice dogovorili su danas zajedničku izgradnju pet elektrana na Mećavniku u Mokroj Gori. Protokolom o saradnji EPS-a i 'Lotike' predviđeno je formiranje ..

Nastavak na Capital.ba...

Kusturica i EPS grade elektrane

Izvor: Press, 16.Maj.2012

Ekološki - Na Mokroj gori bi uskoro trebalo da počne gradnja pet elektrana na obnovljive izvore, snage po jedan megavat

Nastavak na Press...

EPS i Kusturica grade elektrane na Mećavniku

Izvor: Vesti-online.com, 17.Maj.2012, 13:28

Elektroprivreda Srbije (EPS) i preduzeće Emira Kusturice "Lotika" dogovorili su danas zajedničku izgradnju pet elektrana na Mećavniku u Mokroj Gori...Protokolom o saradnji EPS-a i "Lotike" predviđeno je formiranje zajedničkog peduzeća koje će biti investitor izgradnje dve male hidroelektrane,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.