Kusturica gradi pet elektrana na Mećavniku

Elektroprivreda Srbije (EPS) i preduzeće Emira Kusturice "Lotika" dogovorili su danas zajedničku izgradnju pet elektrana na Mećavniku u Mokroj Gori.
Elektroprivreda Srbije (EPS) i preduzeće Emira Kusturice "Lotika" dogovorili su danas zajedničku izgradnju pet elektrana na Mećavniku u Mokroj Gori.

Protokolom o saradnji EPS-a i "Lotike" predviđeno je formiranje zajedničkog preduzeća koje će biti investitor izgradnje dve male hidroelektrane, dve solarne i jedne elektrane na biomasu.

Kako je saopštio EPS, hidroelektrane će biti na Crnom Rzavu, snage po jedan megavat, kolika će biti i snaga dve elektrane na neakumuliranu energiju sunca i elektrane na biomasu.

Protokol su potpisali generalni direktor preduzeća "EPS Obnovljivi izvori" Aleksandar Vlajčić i vlasnik "Lotike" i poznati režiser Emir Kusturica. "Na mokrogorskom primeru formulisaće se kriterijumi za obezbeđivanje uslova za unapređenje energetske efikasnosti i unapređenje zaštite životne sredine, a posebno za obezbeđivanje održivog korišćenja zaštićenih područja", navodi se u saopštenju EPS-a.

Cilj planiranih projekata ima je veće korišćenje obnovljivih izvora energije i unapređenje održivog ekonomskog razvoja efikasnim korišćenjem prirodnih resursa uz istovremeno smanjenje negativnih uticaja po životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

"Lotika" je preduzeće pod upravom reditelja Emira Kusturice, koje objedinjuje Drvengrad na Mećavniku, Filmski festival "Kustendorf" i Skijalište "Iver" u Mokroj Gori, a u Višegradu, u Republici Srpskoj, većinski je vlasnik preduzeća i projekta "Andrićgrad". "Lotika" je i proizvođač električne energije, u sopstvenoj hiodroelektrani u Mokroj Gori, na Belom Rzavu, snage 110 kilovata.

  • panonius

    17.05.2012 15:49
    ejjjjj
    zar nekog u eps-u nije sramota što dobija platu a režiser iz sarajeva mu reguliše izvore struje !? jel ovaj terminator sposoban baš za sve (turizam , svež vazduh , džoni d.) , koliko je taj lik emir iz sarajeva svojih para uložio a koliko će izvući.....
  • uje!

    17.05.2012 09:53
    oma 5!
  • Scotch Bonnet

    17.05.2012 07:49
    Lova Bato, lova
    Eto, vidimo kako se isplati biti srbin po profesiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija