Obradović: Vučić da ne dogovara ništa bez zajedničke platforme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2022, 12:11

Obradović: Vučić da ne dogovara ništa bez zajedničke platforme

Lider Dveri i narodni poslanik Boško Obradović izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić greši što iznova odlazi u Brisel na pregovore bez zajedničke pregovaračke platforme usvojene u Narodnoj skupštini Srbije, saopštili su iz Dveri.

Obradović je predložio da ovoga puta u Briselu predsednik Vučić ništa ne dogovara i ne potpisuje dok ne bude održana posebna sednica Skupštine Srbije na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << temu Kosova i Metohije.

"Ako dođe do nacionalnog konsenzusa oko ovog ključnog državnog pitanja, a za to se Srpski pokret Dveri zalaže, to će samo ojačati njegovu buduću pregovaračku poziciju i državnu politiku prema KiM", ocenio je Obradović.

Naveo je da su suvišni pregovori o statusu AP Kosovo i Metohija, koja je sastavni deo Srbije i po našem Ustavu, i po Rezoluciji SB UN 12 44, a da povlačenje Srbije sa KiM i neprestano izlaženje u susret "separatistima" nije donelo, kako je rekao, ništa sem štete po srpske nacionalne i državne interese na KiM.

"Vreme je za promenu ove pogrešne politike i Srpski pokret Dveri je u tom pravcu predložio novu platformu o KiM u 10 tačaka koja zahteva prekid pregovora u Briselu i povratak teme KiM u SB UN, gde imamo saveznike u Rusiji i Kini", poručio je Obradović.

Istakao je da se u Platformi Dveri insistira na obnovi Ministarstva za KiM u novoj Vladi, kao i na vraćanju suvereniteta države Srbije na KiM u svim mogućim oblicima.

Smatra da je pored postojeće NATO baze na KiM potrebna i ruska vojna baza u Srbiji kako bismo napravili balans i zaštitili bezbednost države i naših sunarodnika na toj teritoriji.

Obradović tvrdi da bi se na taj način znatno ojačala naša pregovaračka pozicija za ubuduće.

"Ruska vojna baza za čije se otvaranje u Srbiji zalažem bila bi zatvorena kada i NATO baza na KiM. Povlačenjem NATO sa naše teritorije prestao bi razlog za postojanjem i ruske vojne baze", objasnio je lider Dveri. Dodao je da je ovo dodatna 11. tačka dokumenta "Osnove političke platforme za povratak Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Republike Srbije u 10 tačaka", koji je juče poslat svim poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini sa ciljem da posluži kao prilog za javnu raspravu na posebnoj skupštinskoj sednici o KiM", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.