DSS i Dveri traže lokalne izbore na Kosovu i Metohiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Dec.2015, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i Dveri traže lokalne izbore na Kosovu i Metohiji

Patriotski blok, koji čine Demokratska stranka Srbije (DSS) i pokret Dveri, organizovale su večeras u Kosovskoj Mitrovici potpisivanje peticije kojom se od Skupštine Srbije traži organizovanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

Na tribini koja je tim povodom održana učestvovali su predsednici DSS-a i Dveri Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i analitičar Đorđe Vukadinović, koji su govorili o aktuelnoj situaciji u Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Peticija, koju će svi koji žele potpisivati i narednih dana, biće predata predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

"Potpisnici peticije zahtevaju od predsednice Narodne skupštine Republike Srbije da preduzme mere i radnje iz svoje nadležnosti i raspiše  izbore za odbornike u jedinicama lokalnih samouprava Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji bi bili održani kada i predstojeći lokalni izbori u preostalom delu Srbije", navodi se u peticiji koju je na tribini pročitao predsednik Opštinskog odbora DSS-a Kosovske Mitrovice Nemanja Jakšić.

U peticiji je aktuelna vlast u Srbiji optužena da je prekršila Ustav, jer posle raspuštanja lokalnih samouprava u četiri opštine na severu Kosova i imenovanja privremenih organa 2013. godine, u roku od dva meseca nije raspisala lokalne izbore.

Osvrćući se na aktuelnu situaciju u Srbiji i na Kosovu, Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović i Đorđe Vukadinović okrivili su aktuelno rukovodstvo zemlje da je odgovorno što je sve manje prisustvo države Srbije na Kosovu i založili se da se pitanje Kosova i Metohije vrati u UN.

"Put Srbije u EU je štetan, ekonomski, politički i teritorijalno", rekla je predsednica DSS-a i dodala: "Kada kažem da Kosovo i Metohija traže zaštiti, mislim na Vladimira Putina i na Moskvu, čijom zaslugom Kosovo danas nije u Unesku".

Ona je pozvala aktuelne vlasti da raspišu lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, jer je, kako je istakla, to deo Srbije, i ako se izbori raspisuju u aprilu i biće na celoj teritoriji Srbije, onda neka se održe i na KiM.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.