Zašto je Putin najpopularniji političar među Srbima?

Izvor: Vostok.rs, 19.Feb.2013, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Putin najpopularniji političar među Srbima?

19.02.2013. -

U nedavnom ispitivanju javnog mnjenja u Novom Sadu, na uzorku od više hiljada ljudi, koje je sprovedeno u vremenskom periodu od nekoliko nedelja, pokazalo se da je političar o kojem građani imaju najpozitivnije mišljenje - predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je dobio čak oko 70 procenata glasova ispitanika, a prvi sledeći domaći političar na toj listi je zaostajao za njim čitavih 30 procenata. Stoga se opravdano postavlja pitanje – zašto je Putin najpopularniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << političar među Srbima i čime je stekao takvo poverenje? Ili još bolje – a zašto srpski političari nisu stekli isto takvo poverenje kod sopstvenih građana?

Za početak, možda zato što je u tom istom Novom Sadu vraćanje zvaničnog pisma ćirilice u gradske autobuse u ogromnom delu medija predstavljeno maltene kao skandal, iako se radi o usklađivanju sa važećim ustavom i o čuvanju kulture i tradicije. Pa ipak, malo koji političar se stavio u odbranu Ustava i zakona, smatrajući verovatno da je politički korisnije da se o tome javno ne izjašnjavaju. A slična je situacija i kada se radi o mnogo krupnijim temama, kao što je na primer Kosovo i Metohija, kada mnogi domaći političari oportunistički izbegavaju da kažu očigledne stvari.

S druge strane, ruski predsedniik Putin je do sada iskoristio mnogo prilika da svetskoj javnosti kaže i skrene pažnju na pojedine činjenice koje se tiču Srbije, i to na takav ubedljiv način, koji se retko može čuti i od samih srpskih zvaničnika.

Na primer, povodom društveno-političkog stanja u svetu i onog što se očekuje u ovoj godini, Putin se na diplomatski način osvrnuo na ponašanje SAD prema malim narodima i posebno Srbima, pa je rekao sledeće: «Onaj koji sebe danas nezvanično i neopravdano naziva gospodarom sveta morao bi da zna da niti je zaista najjači niti da mu trenutna pozicija daje za pravo da ugnjetava druge narode, države i vere. Svedoci smo da je jednom narodu sa Balkana teritorija rasparčana od strane tih velikih sila, a da se taj narod i dalje smatra dželatom, a ne žrtvom, krivcem a ne oštećenim. Tome se mora reći dosta.»

A na jednoj od konferencija za novinare je rekao sledeće o problemu južne srpske pokrajine: «Podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova je nemoralna i protivpravna. Kako vas nije stid uopšte, Evropljane, da sa takvim dvostrukim standardima pristupate rešavanju istih pitanja u raznim delovima sveta? Kada kažete da je Kosovo poseban slučaj, to je sve laž. Nikakvog posebnog slučaja tamo nema, i svi to odlično znaju. I naravno, mi mi ćemo pitanje takvog ponašanja postaviti u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija.»

Štaviše, Putin je, kako tumače analitičari, preko nedavne posete Rogozina ponudio Srbiji da povrati suverenitet i snagu. Visoki zvaničnik ruske vlade je tada između ostalog poručio: „Rusija je sa vama, Putin je sa vama, potrebna nam je jaka Srbija koja će zastupati svoje stavove”.

Osim toga, na prošlogodišnjem obrazovnom forumu u mestu Seliger, Putin je rekao da će učiniti sve da Srbija ima budućnost i da će pomoći da odnosi dve zemlje budu bolji, kao i to da će raditi na tome da Srbija i Rusija imaju zajedničku budućnost.

I naposletku, zanimljivo je na koji način je ruski predsednik završio razgovor sa srpskim predsednikom pre izvesnog vremena, povodom novogodišnjih praznika, kada je Putin izrekao krajnje neuobičajene reči pozdrava, koje se retko ili skoro nikada ne mogu čuti u svetu visoke politike - „Ljubim vaš narod i vas gospodine predsedniče.“

Dakle, verovatno baš u takvim izjavama i postupcima ruskog predsednika treba tražiti odgovor sa početka – zašto je Putin najpopularniji političar među Srbima. A pomenuto ispitivanje javnog mnjenja u Novom Sadu to je samo još jednom potvrdilo.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto Srbi vole ruskog predsjednika?

Izvor: Cafe.ba, 20.Feb.2013, 11:04

U nedavnom ispitivanju javnog mnjenja u Novom Sadu pokazalo se da je političar o kojem građani imaju najpozitivnije mišljenje - predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je dobio daleko iznad pedest odsto procenata glasova ispitanika.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.