Izvor: RTS, 19.Avg.2021, 16:55

Zaštitnik građana utvrdio propuste institucija, oštećeno dete sa smetnjama u razvoju iz Velike Plane

Zaštitnik građana saopštio je da je utvrdio propuste u radu nadležnih organa iz oblasti socijalne zaštite na štetu deteta sa smetnjama u razvoju i invaliditetom iz sela kod Velike Plane, koje zbog administrativnih i proceduralnih propusta godinu i po dana nije moglo da ostvari svoja prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica i uvećani dodatak po istom osnovu.
Zaštitnik građana je, kako se navodi u saopštenju, po pritužbi majke deteta pokrenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Centra za socijalni rad Velika Plana, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, filijala u Smederevu i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a svi kontrolisani organi imaju rok od 30 dana da Zaštitnika građana obaveste o postupanju po preporukama.
"CSR Velika Plana je, kako je utvrdio Zaštitnik građana, od septembra 2019. godine filijali RFZO u Smederevu poslao dva zahteva za obavljanje kontrolnog pregleda u kojima je navedena pogrešna adresa deteta, dok je na svim dokumentima upućenim lekarskoj komisiji i filijali RFZO u Smederevu navedena ispravna adresa deteta, kao i ispravan kontakt telefon majke", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je zaštitnik građana utvrdio da je filijala RFZO u Smederevu načinila propust u radu jer suprotno načelu dobre uprave i efikasnosti rada organa uprave nije telefonom kontaktirala s majkom deteta ili CSR Velika Plana već je zahtev za veštačenje, zbog dva neuručena poziva na zakazani pregled, vratila tom centru.
"Čak i kada je posle deset meseci čekanja, nakon angažmana majke kontrolni pregled deteta obavljen krajem avgusta 2020. godine, a u novembru iste godine u CSR Velika Plana stigao nalaz veštaka RFZO – Direkcije Beograd da i dalje postoji potreba za pomoći i negom drugog lica i telesno oštećenje u visini od 80 odsto i da je ista postojala i oktobra 2019. godine, korisnik nije mogao da ostvari svoja prava", ističe se u saopštenju zaštitnika građana. 
Dodaje se da u Centru za socijalni rad Velika Plana u novembru 2020. godine nije bilo diplomiranog pravnika, jer je jedini zaposleni na tim poslovima otišao u penziju, te nije bilo moguće da se izradi rešenje o priznanju prava detetu na dodatak za pomoć i negu drugog lica i na uvećani dodatak.
Utvrđeno je da je resorno ministarstvo, posle više urgencija Centra i lokalne samouprave, tek krajem marta 2021. godine dalo saglasnost za prijem diplomiranog pravnika u radni odnos.
"U preporukama za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik građana traži od filijale RFZO u Smederevu i CSR Velika Plana da u skladu sa načelima dobre uprave preduzmu sve mere kako bi ostvarili odgovarajuću saradnju i blagovremenu razmenu informacija sa korisnicima kako se zbog administrativnih grešaka ubuduće ne bi ponavljali propusti u radu na štetu ostvarivanja prava deteta sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom i svih drugih osoba sa invaliditetom", stoji u saopštenju.
Dodaje se da zaštitnik građana od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponovo traži da blagovremeno obezbedi adekvatan broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaštitnik: Dete sa smetnjama u razvoju godinu i po bez prava na pomoć zbog administrativne greške

Izvor: Danas, 19.Avg.2021

Dete sa smetnjama u razvoju i invaliditetom iz sela kod Velike Plane godinu i po dana nije moglo da ostvari svoja prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica zbog administrativnih propusta tamošnjeg Centra za socijalni rad (CRS), saopštio je danas Zaštitnik građana.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.