Ukrajinska policija pretresa domove sveštenika UPC

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2018, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska policija pretresa domove sveštenika UPC

Ukrajinska policija pretresla je domove nekoliko sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Žitomirskoj, Novgorod-volinskoj i Ovručsko-korostenskoj eparhiji. Policija je saopštila da su izvršeni pretresi na osam lokacija u Kijevu i u regionu Žitomir, u okviru istrage zbog navodnog „kršenja ravnopravnosti građana“. 
Između ostalog, izvršen je pretres saborne crkve Vozdviženija časnog krsta i kuća njegovog starešina oca Sergeja. „Nejasno je šta traže. Očigledno je da se radi o pritisku na UPC. Pretres se vrši na još desetak adresa“, piše sajt „Uragan“. Policija je takođe izvršila ispitivanje 20 sveštenika iz Rovenske i Sarnenske eparhije Ukrajinske pravoslavne crkve. Podsetimo, Služba bezbednosti Ukrajine je 30. novembra pretresla kuću starešine Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavla. Navodno je Ministarstvo još u septembru zahtevalo od muzejskih radnika da izvrše potpuni popis ikona i drugih kulturno-istorijskih dobara hramova kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini. Ukrajinska pravoslavna crkva je ovu odluku Ministarstva kulture nazvala nezakonitom. Načelnik pravnog odeljenja UPC protojerej Aleksandar skrenuo je pažnju na činjenicu da je sva imovina koja se nalazi u hramovima Ukrajinske pravoslavne crkve vlasništvo verskih opština. Prema rečima pravnika, činovnici mogu da pregledaju istorijske i kulturne vrednosti samo u slučaju da su one predate na čuvanje ili korišćenje verskoj opštini, o čemu svedoče odgovarajući dokumenti. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.