UN: Period 2023-2027 će biti nesumnjivo najtopliji registrovan do sada

Izvor: Beta, 17.Maj.2023, 14:13

UN: Period 2023-2027 će biti nesumnjivo najtopliji registrovan do sada

Period od 2023-2027. godine gotovo sigurno biće najtoplije registrovan u svetu do sada zbg kombinovanog uticaja zagađujućih gasova sa efektom staklene bašte i meteorološkog fenomena El Ninjo koji podižu temperaturu, upozorila je danas Svetska meteorološka organizacija (WMO), deo sistema UN.Temperatura će uskoro preći najambiciozniji cilj Pariskog sporazuma o klimi, upozorila je Svetska meteorološka organizacija.U Pariskom sporazumu o klimi iz 2015. naveden je cilj da se obuzda podizanje prosečne temperature planete ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijski period od 1850. do 1900. i ukoliko je moguće na 1,5 stepeni Celziusa u odnosu na te nivoe."Postoji 98 odsto verovatnoće da će najmanje jedna od pet narednih godina, kao i taj ukupan petogodišnji period, biti najtopliji registrovani do sada", navela je WMO.Ta organizacija procenjuje da postoji 66 odsto verovatnoće da će prosečna godišnja temperatura na kopnu za 1,5 stepena Celzijusa preći predindustrijske nivoe tokom najmanje jedne od pet narednih godina.Danas objavljeni podaci ne znače da će trajno ostati prelazak granice od 1,5 stepeni Celzijusa iz Pariskog sporazuma, koji se odnosi na dugoročno zagrevanje tokom više godina, rekao je u saopštenju generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (WMO) Peteri Talas."Ipak WMO proglašava uzbunu najavljujući da će granica od 1,5 stepeni Celzijusa biti privremeno ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN: Period 2023-2027 će biti nesumnjivo najtopliji registrovan do sada

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Maj.2023

Period od 2023-2027. godine gotovo sigurno biće najtoplije registrovan u svetu do sada zbog kombinovanog uticaja zagađujućih gasova sa efektom staklene bašte i meteorološkog fenomena El Ninjo koji podižu temperaturu, upozorila je danas Svetska meteorološka organizacija (WMO), deo sistema UN.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.