Sporazum o klimi prekretnica

Izvor: Akter, 21.Dec.2015, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o klimi prekretnica

Usvajanje Sporazuma o klimi u Parizu predstavlja dobar osnov za borbu protiv klimatskih promena na međunarodnom nivou

Usvajanje Sporazuma o klimi u Parizu predstavlja prekretnicu u kreiranju budućnosti planete i izraženu spremnost na ograničenje rasta globalne srednje temperature ispod dva stepena celizijusa, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<

Ona smatra da je taj sporazum dao dobar osnov za borbu protiv klimatskih promena na međunarodnom nivou.

Bošković je na konferenciji za novinare u Francuskoj ambasadi na temu "Rezultati i perspektive budućnosti nakon konferencije o klimatskim promenama COP 21", rekla da je ta konferencija UN bila svojevrstan ispit ne samo u oblasti klimatskih promena već i u međunarodnim odnosima, kao i za samu francusku diplomatiju.

"Obzirom da je sporazum postignut i prihvaćen možemo konstatovati da su ispiti uspešno položeni", rekla je Bošković i dodala da je pred svim zemljama ozbiljan rad nad sprovodnjenjem sporazuma .

Ona je kazala da je Srbija prepoznala potrebu da da svoj doprinos smanjenju emisija gasova sa efektoms staklene bašte i junu je dostavila svoje ciljeve odnosno planove smanjenja emisija gasova za 9, 8 odsto do 2030. u odnosu na emisiju iz 1990. godine.

Time se, kako je kazala, svrstala u grupu prvih deset država u svetu, i prvu u regionu koja je pokazala spremnost da u tome učestvuje.

Bošković je kazala da je imajući u vidu zahteve predviđene Sporazumom iz Pariza koji se tiču revizije nacionalnih ciljeva i dugoročnih strategija planirana izrada Strategije borbe protiv klimatskih promena i akcionog plana.

Početak izrade strategije planiran je iduće godine, i taj posao trajaće dve godine.

Verujemo da će Strategija biti zvaničan dokument Srbije do kraja 2019. godine što će joj omogućiti ispunjenje i obaveza iz Sporazuma  koja se tiče dostavljanja revizije ciljeva smanjenja emisija do 2020, navela je ministarka.

Takođe je planiran izgrada Nacionalnog plana adaptacije,a od velike važnosti je obezbeđivanje finansijske i tehničke pomoći u jačanju kapaciteta za ispunjavanje predviđenih ciljeva.

Verujem da ćemo uz pomoć naših partnera obezbediti da naš rad u oblasti klimatskih promena bude sve ambiciozniji i da se ispuni sve ono što je zacrtano, kazala je ona.

Ambasadoka Francuske u Srbiji Kristin Moro ukazala je da su pregovori tokom konferencije  Parizu bili veoma teški i neizvesni i da se nije do samog kraja znalo da li će do sporazuma doći.

Kako je rekla, bilo je teško urediti zajedničke ciljeve, budući da su interesi zemalja različiti i veoma se mimoilaze.

Ona je kazala da je predviđeno i 100 milijardi dolara za zemlje koje ne mogu same da se bore sa klimatskim promenama.

Prema njenim rečima, preuzete obaveze su ambiciozne i neće biti samo teorijske, već će na svakih pet godina biti I praćene.

Preuzimanje obaveza predstavlja prekretnicu i imam utisak da nikad ranije, kao sada nismo imali toliko aktivnosti i manifestacija od strane civilnog društva da svako koliko može doprinese borbi protiv ekstrema, rekla je ona.

Zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji, Steliana Nedera rekla je da će UN nastaviti da pružaju podršku u u vezi politike koja se odnosi na borbu protiv klimatskih promena.

Ona je kazala da će ova godina ostati upamćena zbog toga što je postignut dogovor i da otvara nove perspektive u borbi protiv klimatskih promena.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.