Izvor: TangoSix.rs, 22.Mar.2023, 08:02

Rumunija modernizuje helikoptere IAR-330 Puma i avione IAR-99

Rumunija započinje novu fazu osavremenjivanja školsko-borbenih aviona IAR-99 i višenamenskih transportnih helikoptera IAR-330 Puma. Izraeska kompanija Elbit Systems objavila je prošle nedelje da je od rumunskog ministarstva nacionalne odbrane dobila 4 ugovora za pakete opreme kojima će biti modernizovane pomenute rumunske letelice. Tri ugovora odnose se na helikoptere Puma, jedan na avione IAR-99, i obuhvataju integrisanje nove optoelektronske opreme, opreme za elektronsko >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << ratovanje i opreme za letenje u noćnim, složenim i lošim meteo uslovima.
Kako se navodi, jedan od ugovora podrazumeva da u narednih godinu dana na helikoptere IAR-330 rumunske mornaričke avijacije Elbit Systems integriše svoj optoelektronski sistem SPECTRO XR koga proizvođač reklamira pre svega kao višenamenski sistem za izviđanje, osmatranje i prikupljanje obaveštajnih podataka (ISTAR – Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance).
Drugi ugovor odnosi se na integrisanje i instalaciju sveobuhvatnog sistema za elektronsko ratovanje (Electronic Warfare – EW) na 6 helikoptera IAR-330 Puma, sa opcijom za još 6 letelica. EW sistem obuhvata signalizator rararskog ozračenja (RWR), signalizator laserskog ozračenja (LWS), sistem za upozorenje o prisustvu infracrveno samonavođene rakete (IR MWS) i sistem za preduzimanje protivmera (Counter Measure Dispensing System – CMDS). Paketi opreme će biti dostavljeni rumunskom podizvođaču zaduženom za integraciju, a ugovor je nastavak narudžbine ovih sistema koji su već instalirani na druge platforme oružanih snaga Rumunije. Rok za realizaciju ugovora je tri godine.
U trećem ugovoru koji treba da bude završen u roku od dve godine, takođe se nalazi oprema za helikoptere IAR-330. Tu su sistem za prikaz i praćenje na kacigi pilota HDTS (Helmet Display and Tracking System), optoelektronski sistem SPECTRO XR, i paket koji obuhvata prikazivače, digitalne mape i izviđačke sisteme. Posebno se ističe Elbitov sistem BrightNite za letenje u složenim uslovima, lošem vremenu kao i noću, a pomenuti sistemi će biti isporučeni firmi IAR Brašov koja će ih postaviti na rumunske helikoptere Puma u varijanti za traganje i spasavanje.
Prema četvrtom ugovoru, Elbit Systems će za nadogradnju rumunskih školsko-borbenih aviona IAR-99, kompaniji Aviona Craiova isporučiti pakete napredne avionike, virtuelni sistem za obuku, savremene donje prikazivače, gornji prikazivač (HUD), navigacioni sistem, sisteme za aktiviranje naoružanja. Kako se navodi, tako unapređeni IAR-99 omogućava efikasan prelazak rumunskih pilota na borbene avione, uključujući i F-16 koji se nalazi u sastavu rumunskog ratnog vazduhoplovstva. Ugovor treba da bude realizovan u naredne 4 godine, a iz Elbita napominju da je to nastavak saradnje sa Rumunijom u vezi aviona IAR-99 koji je započeo pre 25 godina prvim ugovorom za nadogradnju ovog tipa aviona.
The post Rumunija modernizuje helikoptere IAR-330 Puma i avione IAR-99 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.