Proruski separatisti objavili evakuaciju civila na istoku Ukrajine

Izvor: VOA, 18.Feb.2022, 17:41

Proruski separatisti objavili evakuaciju civila na istoku Ukrajine

Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su da planiraju evakuaciju stanovništva tog područja u Rusiju. Reč je o neočekivanom zaokretu koji se, kako Zapad veruje, može iskoristiti kao opravdanje za rusku invaziju na Ukrajinu. Denis Pušilin, lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike, objavio je da se Rusija saglasila sa obezbeđivanjem smeštaja za građane koji napuste istok Ukrajine. Prvo će, kako je najavio, biti evakuisani žene, deca i stariji građani, saopštio je Pušilin na društvenim mrežama. Procenjuje se da u regionu Donjecka i Donbasa na istoku Ukrajine, koji su pod kontrolom proruskih pobinjenika, žive milioni civila. Veruje se da su mnogi od njih nosioci ruskog državljanstva.   U zoni sukoba na istoku Ukrajine u poslednja dva dana zabeleženo je najintenzivnije artiljerijsko bombardovanje kakvo se nije dogodilo godinama unazad. Odgovornost za to, sa jedne na drugu stranu, prebacuju vlasti u Kijevu i proruski separatisti Zemlje Zapada smatraju da granatiranje predstavlja deo ruskog izgovora za pokretanje izvazije na Ukrajinu. Ukrajinske snage i proruski separatisti sa istoka zemlje prethodno su razmenili vatru na liniji fronta koja ih deli – što zapadni zvaničnici smatraju mogućim izgovorom Moskve za invaziju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da su proruske snage granatirale obdanište – što je označio kao znatnu provokaciju.   Istovremno, separatisti su optužili snage ukrajinskih vlasti da su četiri puta otvorile vatru u protekla 24 sata. Ukrajina i proruski pobunjenici pružaju oprečne informacije u vezi sa granatiranjem na liniji fronta sa reginom Donbasa – koji je pod kontrolom proruske strane. Okolnosti tih događaja nije moguće nezavisno utvrditi. Istovremeno su Sjedinjene Države saopštile da je Rusija povećala broj vojnih snaga raspoređenih duž granice sa Ukrajinom kojih sada ima između 169.000 do 190.000. Krajem januara na istom mestu ih je, prema podacima zapadnih zemalja, bilo ih je oko 100.000. Rusija, sa druge strane, danima tvrdi da povlači snage ukrajinsko-ruske granice – za šta Zapad traži dokaze. Takođe, Rusija poriče optužbe Zapada da planira invaziju na Ukrajinu – državu sa više od 40 miliona stanovnika.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednici DNR-a i LNR-a objavili početak masovne evakuacije stanovništva u Rusiju

Izvor: Vostok.rs, 18.Feb.2022

Predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin objavio je o evakuaciji stanovništva u Rusiju.  On je napomenuo da je u dogovoru sa ruskim vlastima u Rostovskoj oblasti određeno mesto za prihvat stanovništva DNR-a i LNR-a, te da su stvoreni uslovi na graničnim prelazima za brzu evakuaciju,...

Nastavak na Vostok.rs...

Mediji: Eksplozija u centru Donjecka

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2022

Ruski medij RIA Novosti je objavio da je u centru Donjecka, grada koji drže proruski separatisti, odjeknula glasna eksplozija, i to samo nekoliko desetaka metara daleko od zgrade vlade samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DNR).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.