Obeležen Dan državnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata

Izvor: RTS, 29.Nov.2018, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan državnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji obeležila je 47. godišnjicu od osnivanja Emirata i 100. godišnjicu od rođenja prvog predsednika UAE, šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana.
Ambasador je izjavio da je počastvovan što se tokom ove godine radilo na konkretizaciji saradnje, odnosno unapređivanju saradnje između Emirata i Srbije na operativnom nivou.

"Razmene poseta ministara i funkcionera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz državnog vrha imale su za posledicu realizaciju mnogih ranije započetih inicijativa i projekata, poput projekta kompanije 'Masdar' - Probno puštanje u rad vetroelektrane 'Čibuk 1', zatim kupovinu akcija PKB-a od strane kompanija 'Al Dahra', useljavanje prvih stanara Beograda na vodi", naveo je Al Daheri.
Ambasador je rekao da se zajednički radilo na izgradnji planova u raznim poljima, kao što je obezbeđivanje sigurnosti proizvodnje i snabdevanja hranom i osnovnim životnim namirnicama, usklađivanje standardizacije i sertifikacije proizvoda koje se nalazi u fazi akreditacije, što će doprineti povećanju robne razmene.
"Uskoro se očekuje i ratifikacija sporazuma o ukidanju viza srpskim državljanima, koji je potpisan u trećem kvartalu ove godine, kao i puštanje u rad tek završene fabrike tekstila u Raškoj, donirane od strane Fondacije 'Šeik Halifa bin Zajed za humanitarni rad'", rekao je ambasador UAE.
Al Daheri je istakao da su Emirati i ove godine bili svetski lideri u doniranju pomoći inostranstvu.
"Prvo mesto 2017. godine zauzeli smo obezbedivši 5,26 milijardi dolara razvojne pomoći, od kojih 54 odsto predstavlja nepovratna sredstva", rekao je ambasador.
Ujedinjeni Arapski Emirati osnovani su nakon što je šest emirata u Persijskom zalivu - Abu Dabi, Dubai, Šardža, Adžman, Um el Kajvejn, Fudžejra - sklopilo sporazum o osnivanju federacije.
Sporazum je stupio na snagu 1971. godine, a godinu dana kasnije federaciji se priključio i emirat Ras el Hajma.
Pokojni Šeik Zajed bio je prvi predsednik UAE i smatra se ocem nacije i "Mudracem Arapa", a 2018. godina je u Emiratima ponela njegovo ime - "Godina Zajeda".
UAE i Srbija su 2016. godine imali ekonomsku razmenu od 122 miliona dolara. Emiratska kompanija "Etihad" investirala je u nacionalnu aviokompaniju "Er Srbiju", a sporazum su potpisali 1. avgusta 2013. godine tadašnjeg premijer Srbije Aleksandar Vučić i direktor "Etihada" Džejmsa Hogana.
Investicije u poljoprivredu došle su od emiratske kompanije "Al Ravafed", a sporazum o saradnji potpisali su tadašnji ministar finansija Dušan Vujović i direktor "Al Ravafeda", Mahmud Ibrahim Al Mahnud, 4. jula 2014. godine.
Kompanija "Mubdala" potpisala je sa Vladom Srbije sporazum na polju naprednih tehnologija, a uspostavljena je i ekspozitura prve banke iz UAE u Srbiji, "Mirabank".
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Obeležen Dan državnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata

Izvor: Blic, 30.Nov.2018, 00:52

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji obeležila je večeras u beogradskom hotelu “Hajat” 47. godišnjicu od osnivanja Emirata i 100. godišnjicu od rođenja prvog predsednika UAE, šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.