Obeležen Dan Rusije, medalje veteranima i deci sa KiM

Izvor: RTS, 09.Jun.2020, 16:37

Obeležen Dan Rusije, medalje veteranima i deci sa KiM

Svečanost povodom obeležavanja državnog praznika, Dana Rusije, održana je u Ruskom domu u Beogradu. Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko uručio je na ceremoniji medalje ratnim veteranima povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, a među dobitnicima su i deca sa Kosova i Metohije.
Ambasador Harčenko uručio je veteranima Drugog svetskog rata Velimiru Stojiću i Savi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Radovanoviću jubilarne medalje "75 godina od pobede u Velikom otadžbinskom ratu" ustanovljene odredbom predsednika Rusije Vladimira Putina 13. juna 2019. godine.

Harčenko je čestitao prisutnima jubilej i istakao da današnji događaj ima poseban značaj jer je organizovan uoči nacionalnog praznika Dana Rusije.
Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predstavnici SUBNOR-a Srbije, ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije.
 Kako je rekao, dodeljivanje spomen-medalja veteranima je centralni događaj u obeležavanju jubileja 75.godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu i istakao da imamo ''neisplativ dug''prema onima koji su se u tom ratu borili za slobodu.
''Vi ste primer koji će uvek biti ispred nas, primer junaštva, istrajnosti, posvećenosti i čvrstog stava u korist života i istine'', rekao je ambasador.
Zahvalio je rukovodstvu Srbije i Gradu Beogradu što su omogućili da ambasada Rusije nizom aktivnosti obeleži Dan pobede i jubilej 75.godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.
Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da su pre 75 godina jugoslovenski partizani zajedno sa Crvenom armijom upisali naš narod na pobedničku stranu sveta i jedinu ispravnu na kojoj su, kako je rekao, Rusi i Srbi oduvek bili.
Vulin je kazao da pre 75 godina niko nije verovao da će današnjim generacijama morati da se objašnjava da u tom ratu nisu svi bili isti i da se ne mogu izjednačiti Hitlerov Vermaht i Crvena armija, one koji su slobodu uzeli i oni koji su se za slobodu borili.
''Vaša generacija nas je stavila među pobednike, moja generacija ne sme dozvoliti da ta pobeda postane upitna i da se umanji, izgubi'', rekao je Vulin.
Naglasio je da Srbi nisu među onim narodima koji dopuštaju da im ponovo pišu istoriju i određuju prijatelje i da je srpski narod zahvalan jugoslovenskim partizanima ''na veličanstvenoj pobedi'' i Crvenoj armiji koja nam je pomogla da oslobodimo Beograd i veći deo zemlje.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je Srbija sa dolaskom Aleksandra Vučića promenila svoj odnos prema istoriji, sećanju i obeležavanju važnih datuma ističući da se naša zemlja ne stidi prošlosti, događaja iz Prvog i Drugog svetskog rata niti iz 90-ih jer je, kaže, uvek bila na pravoj strani i borila se za slobodu.

Dodao je da je Rusija pravi primer kako je decenijama obeležavala važne istorijske događaje i da se nije stidela dela svojih predaka.
Na svečanosti su dodeljene diplome Ruskog doma učesnicima akcije "Mira i sloge" Ruskog doma organizovane povodom tog jubileja, a nagrađeni su učesnici literarnog konkursa "Setimo se naših heroja" za najbolju priču potomaka ratnih heroja, učesnika Drugog svetskog rata.
Priznanje su dobila i deca sa KiM koja su za Dan pobede u Ruski dom poslala video muzičku čestitku, kao i dečiji hor "Čarolija".
Medalja Ruskog doma uručena je muzičaru Momčilu Bajagiću, koji je sa Leontinom Vukomanović, horom "Čarolija" i akademskim ansamblom pesama i igara Ruske Armije "Aleksandrov" izveo pesmu "Dan pobede" za jubilej pobede u Drugom svetskom ratu.
Na ceremoniji je minutom ćutanja odata počast stradalima u odbrani od fašizma u Drugom svetskom ratu.
 
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DODELJENE MEDALJE RATNIM VETERANIMA: "75 godina od pobede u Velikom otadžbinskom ratu"

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2020

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko dodelio je medalje..Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je svečanosti povodom dodele državnih jubilarnih medalja "75 godina od pobede u Velikom otadžbinskom ratu", koja je održana danas u Ruskom domu u Beogradu...Ambasador...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.