Francuska pozvala Zarifa na samit G7 u pokušaju da smanji tenzije

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Avg.2019, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska pozvala Zarifa na samit G7 u pokušaju da smanji tenzije

Francuska je pozvala ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa na samit G7 u pokušaju da smanji tenzije oko iranskog nuklearnog programa, izjavio je danas neimenovani francuski zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da je odluka da Zarif bude pozvan na samit u francukom gradu Bijaricu usledila pošto su se lideri sedam najvećih svetskih privreda, među kojima je i predsednik SAD Donald Tramp, sinoć okupili na večeri.

Iznenadni dolazak Zarifa u Bijaric usledio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je dva dana posle njegovog sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, domaćinom samita G7.

Upitan da li je Bela kuća znala za dolazak Zarifa, zvaničnik je kazao da Francuska postupa samostalno, ali je naveo da su Makron i Tramp tokom jučerašnjeg dvočasovnog sastanka poduže razgovarali o Iranu.

Francuski zvaničnik je rekao da se američka delegacija u Bijaricu neće sastati sa Zarifom i dodao da Francuska "sarađuje potpuno transparentno sa SAD i sa evropskim partnerima".

Pošto je neočekivano došao na samit G7, Zarif se odmah uputio ka zgradi gde lideri sedam najvećih svetskih privreda debatuju o odnosu prema nuklearnim ambicijama Teherana.

Francuski zvaničnik je kazao da se Zarif odmah po dolasku sastao sa šefom francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijanom.

Avion u kojem je Zarif bio poleteo je jutros iz Teherana i nekoliko sati kasnije sleteo na aerodrom u Bijaricu, koji je od petka zatvoren za sav saobraćaj koji nije povezan s dolaskom učesnika samita.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi napisao je ranije na Tviteru da je Zarif odleteo u Bijaric na poziv Le Drijana i dodao da se šef iranske diplomatije u Francuskoj neće sastati ni pregovarati s američkim zvaničnicima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zarif na G7, Francuska uplela prste?

Izvor: B92, 25.Avg.2019

Francuska je pozvala ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa na samit G7, izjavio je neimenovani francuski zvaničnik...Francuska ga je pozvala u pokušaju da smanji tenzije oko iranskog nuklearnog programa, kako je naveo zvaničnik...On je rekao da je odluka da Zarif bude pozvan na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.