Izvor: RTS, 30.Avg.2020, 06:17

Dva lovca stradala za dve nedelje, koliko je važno ne zapucati na šum grančice

Kraj leta je sezona lova na divlje svinje, prepelice, divlje patke i srndaće. Naročito je intenziviran lov na divlje svinje, posebno u istočnoj Srbiji da bi se smanjio njihov broj zbog pojave afričke kuge. Međutim, u samo dve nedelje stradala su dva lovca, jedan kod Gadžinog Hana, a drugi u ataru sela Bobova kod Svilajnca.
Iskusni lovci kažu da je najopasnije loviti divlje svinje noću, u kukuruzištima i drugde gde je gusto rastinje. Nužno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se drži međusobno rastojanje i ne izgube živci, pa se zapuca na šum slomljene grančice.

"Lovci ne smeju da se nadmeću između sebe, ja ću prvi da ulovim, ja sam taj koji sam pogodio divlju svinju, ja sam taj koji sam odstrelio srndaća. Ta nervoza i ta možda tako da kažemo bahatost ponekad, dovodi i do nesrećnih slučajeva", kaže lovac Radomir Vitanović.
Na pitanje da je nekada bio u opasnoj situaciji navodi da je jednom video da ide zec ka "meni od njega, i ja vičem na tog gospodina, lovca da sam ja tu, i tako dalje, on je video samo zeca".
U Srbiji je registrovano 70.000 lovaca. Godišnje se organizuje oko 50 odlazaka u lov. Zabeleži se 100-tinak ranjavanja, a nekoliko smrtnih slučajeva.
Po pravilu, kažu stručnjaci, istraga pokaže da je uzrok ljudski faktor, odnosno nepoštovanje osnovnih bezbednosnih mera u lovu.
Lovni stručnjak Aleksandar Ćeranić navodi da je beli metak municija koja je odgovarajuća za grupni lov divljih svinja.
"A ovo znači što je crno, to je zabranjeno u grupnom lovu i ako se koristi dešavaju se slučajevi ranjavanja čak i sa smrtnim ishodima", priča Ćeranić.
Posebna pažnja, kažu, mora da se posveti edukaciji mladih lovaca.
"Podelili smo fluorescentne prsluke, to je jedna obaveza radi bolje vidljivosti. Da bismo uživali moramo biti i bezbedni i lovci, ali i građani koji se zateknu u lovištu", navodi Aleksandar Tomić, predsednik Lovačkog udruženja "Obrenovac".
Za bezbednost je najodgovorniji organizator lova, takozvani pratilac u lovu.
On proverava ispravnost oružija i municije, određuje pozicije na kojima će lovci da budu i upozorava šta i kako se lovi, ali je odgovornost i na svakom lovcu.
Kada se lov uspešno završi, zna se – sledi druženje uz lovačke priče, a tu je već sve dozvoljeno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.