Dani Beograda, prestonica slavi naredna četiri dana

Izvor: RTS, 16.Apr.2018, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dani Beograda", prestonica slavi naredna četiri dana

Stanovnicima glavnog grada, ali i gostima, tokom manifestacije "Dani Beograda" biće predstavljena istorija, tradicija, Beograd danas, ali i ono što se planira za budućnost.
Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je venac na spomen - obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je 1867. godine poslednji turski komandant Ali Riza - predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Time je počela manifestacija "Dani Beograda", kojom se obeležavaju najznačajniji datumi u istoriji srpske prestonice.
Uz prigodan program, orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova i konjičku brigadu, defile je krenuo sa Trga Republike do spomen-obeležja na Kalemegdanu.
Posetioce je na Kalemegdanu sačekao program koji su organizovali glumci Omladinskog pozorišta Dadov, koji su izveli performans predaje ključeva grada.
Nikola Nikodijević rekao je da je manifestacija "Dani Beograda" postala tradicionalna, da su je građani jako lepo prihvatili, što je, kaže, veoma važno jer su u pitanju datumi koji su menjali istoriju Beograda.
"To su datumi koji su menjali istoriju grada - od 878. godine kada se prvi put pominje pisano ime Beograda, do 1867. kada je posle viševekovne okupacije grad vraćen pod srpsku vlast. Građani mogu da budu ponosni na ove datume", poručio je Nikodijević.
Upravo iz tog razloga, kaže predsednik Skupštine grada, zadatak svih nas jeste da, dostojni svojih predaka, stvaramo bolju budućnost, kako bi Beograd bio evropska metropola.
U okviru manifestacije, danas će biti održana svečana sednica na kojoj će biti saopšteni dobitnici Nagrade grada Beograda, a Nikodijević je rekao da komisija svakako nije imala lak zadatak.
"Pristigao je veliki broj prijava, a dobitnici nagrade biće najbolji među najboljima. Jako je važno da se nagrada dodeljuje u 24 kategorije iz različitih oblasti - sporta, umetnosti, kulture, stvaralaštva, medicine. U gradu koji ima pregršt izuzetnih pojedinaca nikad nije lako izabrati one koji će dobiti nagradu", istakao je Nikodijević. 

Ranije danas zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je na Kalemegdanu centar pažnje tokom četiri dana manifestacije.
"Organizovani su različiti programi, podelili smo na periode – turski, austrijski, srpski. Prošle godine smo tim programom privukli veliku pažnju", istakao je Mladenović.
Dodaje da će svi muzeji Grada Beograda, pozorišta, kulturne ustanove otvoriti svoja vrata.
Takođe, dodaje organizovani su obilasci istorijskih kuća, zemunske tvrđave, a za ljubitelje streličarstva biće organizovani kursevi.
Mladenović napominje da su dobitnici Nagrade grada Beograda za 2017. godinu svojim radom zadužili Beograd.
Jedna od dobitnica je i novinarka RTS-a Ana Stamenković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li ste znali o Beogradu?

Izvor: Danas, 16.Apr.2018

Dani Beograda održavaju se od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda – 16. april 878. godine kada je u pismu pape Jovana osmog prvi put pomenuto ime Beograd i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada čime je Beograd ponovo postao...

Nastavak na Danas...

Dani Beograda počeli počesnom paljbom na Kalemegdanu

Izvor: N1 televizija, 16.Apr.2018

Počasnom paljbom sa Savske terase na Kalemegdanu, danas je otvorena trodnevna manifestacija "Dani Beograda" kojom se obeležava godišnjica prvog pominjanja imena Beograda 878. godine i turske predaje grada Kneževini Srbiji 1878. godine...Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, počasna paljba izvršena...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.