Bukart: Dirljivo kako su izbeglice primljene u Srbiji

Izvor: Blic, 21.Sep.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukart: Dirljivo kako su izbeglice primljene u Srbiji

Direktor organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV) Peter Bukart rekao je da je "dirljivo" videti na koji način su izbeglice primljene u Srbiji, ali i Hrvatskoj, kritikujući istovremeno države poput Madjarske koje su zatvorile svoje granice.

- Bogatije zapadnoevropske države i njihovi lideri moraju prestati da se skrivaju iza Dablinskih pravila, kako bi izbeglice naterali da ostanu u siromašnijim zemljama kao što su Grčka, Italija, Srbija ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sada i Hrvatska. Ovo je globalna kriza i ona zahteva globalan odgovor - ocenio je Bukart u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

On je kritikovao madjarski zakon o kriminalizaciji ilegalnog boravka izbeglica, rekavši da je neprihvatljiv, jer liči na zakone koje je usvajala nacistička Nemačka u Drugom svetskom ratu, a takođe je naveo da bi izbeglice osim u Evropi, trebalo da budu prihvaćene u SAD, Kanadi i Australiji.

Prema njegovim rečima mnogi medju izbeglicama su legitimni tražioci azila i EU mora da usvoji obavezujući sistem kvota.

- Sve to neće zaustaviti ljude koji beže iz brutalnih ratnih zona kao što je Sirija i pokušavaju da se domognu sigurnosti u Evropi. Veoma je važno da priznamo da su mnogi medju njima legitimni tražioci azila, da mnoge porodice beže sa malom decom, koja ne bi smela da spavaju na betonu na pragu Evrope u ovakvoj atmosferi neprijateljstva koju gledamo poslednjih dana“ - kazao je Bukart.

On je rekao da je neprihvatljivo da takozvani evropski lideri drže sastanak za sastankom, a da nisu u stanju da izadju sa kvotama za preraspodelu izbeglica i tako olakšaju problem.

- Izbeglice žele da idu u zapadnu Evropu, ne žele da završe u Grčkoj ili Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj. U čitavoj ovoj situaciji dirljivo je kakvu su dobrodošlicu iskazali ljudi iz Srbije i Hrvatske prema izbeglicama. Oni su zbog sopstvenog iskustva iz ratova devedesetih umeli da pokažu empatiju prema izbeglicama, i da ih tretiraju uz poštovanje i uvažavanje njihovog ljudskog dostojanstva“ - naveo je Bukart.

Direktor HRV ocenio je da se izbeglička kriza već otela kontroli, jer svakodnevno 10.000 izbeglica stiže u Grčku i nastavlja ka Makedoniji, dodajući da je jedini način da se egzodus zaustavi da se prekinu ratovi koji su do njega doveli.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

HRV: Makedonska policija zlostavlja izbeglice

Izvor: RTS, 21.Sep.2015

Hjuman rajts voč optužuje makedonsku policiju za loše ophođenje prema izbeglicama u tranzitu kroz tu zemlju, na putu ka Evropskoj uniji, a vlasti u Skoplju su taj izveštaj ocenile kao sumnjiv. . Međunarodna organizacija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.